Tento živý šalát je ideálnym spôsobom, ako uviesť čerstvé jahody do jari. Vyskúšajte a neoľutujete.
Ingrediencie
- 500 g malej červenej repy (asi 3 loptičky veľkosti tenisovej lopty)
- 1/2 šálky vody
- 1 malá šalotka
- 1 stredne veľký citrón
- 1 a 1/4 lyžičky kryštálového cukru, rozdeleného
- 1 lyžička soli, rozdelenej
- 1/4 šálky crème fraîche alebo kyslej smotany
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžice maku
- 1 lyžička dijonskej horčice
- čerstvo mleté čierne korenie
- 500 g čerstvých jahôd
- 2 lyžice bieleho vínneho octu, rozdeleného
- malá hrsť čerstvých lístkov a jemných stoniek mäkkých byliniek (napríklad petržlenu, koriandru, kôpru, feniklových listov, bazalky alebo mäty)
- niekoľko hŕstok baby rukoly (nepovinné), na podávanie
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 220 °C.
- Vydrhnite 500 g červenej repy. Umiestnite ju do zapekacej misy alebo okrúhlej tortovej formy a pridajte 1/2 šálky vody – repa by mala byť v plytkej kaluži. Tesne ju prikryte alobalom.
- Pečte, kým repa nezmäkne a ľahko cez ňu prejdete nožom, približne 1 hodinu. Ak počas pečenia začnete cítiť zápach spáleného cukru, opatrne odlepte fóliu, pridajte viac vody, fóliu znovu uzavrite a vráťte do rúry. Medzitým pripravte dresing.
- Pripravte si nasledujúce ingrediencie, ktoré dajte do pohára alebo malej misky: nakrájajte nadrobno 1 malú šalotku (asi 1/4 šálky). Jemne nastrúhajte kôru z 1 stredne veľkého citróna a potom z neho odšťavte šťavu (asi 3 lyžice šťavy). Pridajte 1/2 lyžičky kryštálového cukru a 1/2 lyžičky kuchynskej soli. Premiešajte a nechajte 10 minút macerovať.
- Pridajte 1/4 šálky crème fraîche, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1 a 1/2 lyžice maku, 1 lyžičku dijonskej horčice a niekoľko mlynčekov čierneho korenia. Premiešajte, aby sa spojili.
- Odrežte stopky z 1 kg jahôd a potom ich priečne nakrájajte na kolieska. Preneste ich do stredne veľkej misy, pridajte 1/2 lyžičky kryštálového cukru, 1/4 lyžičky soli a 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Keď je repa hotová, odstavte ju, aby mierne vychladla. Keď je dostatočne vychladnutá, papierovou utierkou ju zbavte šupky. Repu orežte a rozpolte, potom ju nakrájajte na polmesiačiky hrubé asi 1,5 cm.
- Preložte do druhej stredne veľkej misy, pridajte zvyšnú 1/4 lyžičky kryštálového cukru, 1/4 lyžičky kuchynskej soli a 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Jahody a repu nechajte pri izbovej teplote odstáť aspoň 10 minút a občas premiešajte. Jahody preneste do misky s repou a jemne premiešajte, aby sa spojili.
- Na záver nasekajte nahrubo malú hrsť byliniek, kým nezískate asi 1/3 šálky. Na jednotlivé taniere alebo veľký tanier rozložte niekoľko hŕstok rukoly, ak ju používate.
- Na vrch dajte šalát z červenej repy a jahôd. Ešte štedro nalejte dresing, posypte nasekanými bylinkami a ihneď podávajte.