Recepty

Bucatini all’Amatriciana – recept

Chrumkavé guanciale a čerstvo uvarená paradajková omáčka sú hlavnými hviezdami tohto klasického talianskeho pokrmu.

Suroviny

  • 500 g cestovín bucatini alebo rigatoni
  • 2 strúčiky cesnaku (nepovinné)
  • 90 g syra Pecorino Romano
  • 230 g nakrájaného guanciale (možno nahradiť slaninou)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 plechovka drvených paradajok, paradajkového pretlaku alebo passaty
  • 1 vetvička čerstvého majoránu alebo oregana
  • 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky

Postup

  1. Veľký hrniec so silne osolenou vodou priveďte do varu.
  2. Medzitým pripravte omáčku.
  3. Rozdrvte 2 strúčiky cesnaku. Na najmenších otvoroch strúhadla nastrúhajte najemno Pecorino Romano. Pomocou ostrého noža nakrájajte guanciale na tenké pásiky.
  4. Vyložte tanier papierovými utierkami.
  5. Na veľkej hlbokej panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte guanciale a za častého miešania opekajte 6 až 8 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu a nie je chrumkavý. Guanciale preložte na pripravený tanier.
  6. Do vriacej vody pridajte cestoviny bucatini alebo rigatoni a varte podľa návodu na obale, kým nie sú al dente, 8 až 12 minút.
  7. Vráťte panvicu s tukom z guanciale na mierny oheň. Pomaly pridajte plechovku drvených (alebo pretlačených paradajok či passatu). Pridajte celé strúčiky cesnaku, vetvičku čerstvého majoránu alebo oregana a 1/2 čajovej lyžičky vločiek červenej papriky.
  8. Zvýšime teplotu na strednú a privedieme do varu, pričom intenzívne miešame. Varte, kým sa chute nespoja, ale paradajky sa veľmi nezredukujú, 8 až 10 minút.
  9. Vyberte strúčiky cesnaku a vetvičku byliniek.
  10. Ponechajte si 1/4 šálky uvareného guanciale a 1/4 šálky syra na ozdobu a do omáčky pridajte zvyšný guanciale a syr a premiešajte.
  11. Keď sú cestoviny hotové, pomocou klieští ich preložte do panvice.
  12. Na miernom ohni miešavajte, kým sa cestoviny dobre neprepoja omáčkou, a podľa potreby pridávajte po 1 lyžici vody, aby boli cestoviny šťavnaté (2 až 4 lyžice).
  13. Podávajte posypané odloženým guanciale, syrom a podľa potreby vločkami červenej papriky.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang