Chrumkavé guanciale a čerstvo uvarená paradajková omáčka sú hlavnými hviezdami tohto klasického talianskeho pokrmu.
Suroviny
- 500 g cestovín bucatini alebo rigatoni
- 2 strúčiky cesnaku (nepovinné)
- 90 g syra Pecorino Romano
- 230 g nakrájaného guanciale (možno nahradiť slaninou)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 plechovka drvených paradajok, paradajkového pretlaku alebo passaty
- 1 vetvička čerstvého majoránu alebo oregana
- 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky
Postup
- Veľký hrniec so silne osolenou vodou priveďte do varu.
- Medzitým pripravte omáčku.
- Rozdrvte 2 strúčiky cesnaku. Na najmenších otvoroch strúhadla nastrúhajte najemno Pecorino Romano. Pomocou ostrého noža nakrájajte guanciale na tenké pásiky.
- Vyložte tanier papierovými utierkami.
- Na veľkej hlbokej panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte guanciale a za častého miešania opekajte 6 až 8 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu a nie je chrumkavý. Guanciale preložte na pripravený tanier.
- Do vriacej vody pridajte cestoviny bucatini alebo rigatoni a varte podľa návodu na obale, kým nie sú al dente, 8 až 12 minút.
- Vráťte panvicu s tukom z guanciale na mierny oheň. Pomaly pridajte plechovku drvených (alebo pretlačených paradajok či passatu). Pridajte celé strúčiky cesnaku, vetvičku čerstvého majoránu alebo oregana a 1/2 čajovej lyžičky vločiek červenej papriky.
- Zvýšime teplotu na strednú a privedieme do varu, pričom intenzívne miešame. Varte, kým sa chute nespoja, ale paradajky sa veľmi nezredukujú, 8 až 10 minút.
- Vyberte strúčiky cesnaku a vetvičku byliniek.
- Ponechajte si 1/4 šálky uvareného guanciale a 1/4 šálky syra na ozdobu a do omáčky pridajte zvyšný guanciale a syr a premiešajte.
- Keď sú cestoviny hotové, pomocou klieští ich preložte do panvice.
- Na miernom ohni miešavajte, kým sa cestoviny dobre neprepoja omáčkou, a podľa potreby pridávajte po 1 lyžici vody, aby boli cestoviny šťavnaté (2 až 4 lyžice).
- Podávajte posypané odloženým guanciale, syrom a podľa potreby vločkami červenej papriky.