Tieto mini špízy obsahujú všetko, čo nájdete na tradičnom tanieri antipasto. Tento recept obsahuje malú ochutnávku zo všetkého, čo má antipasto obsahovať.
Ingrediencie
Omáčka bocconcini:
- jedno balenie mini guľôčok čerstvého syra mozzarella
- 85 g červeného vína, šampanského alebo jablčného octu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica nasekaných listov čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1/2 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 strúčiky cesnaku
Špízy:
- 24 drevených špízov
- asi 3 celé červené papriky z konzervy
- 1 kozerva marinovaných artičokových srdiečok
- 1 stredne veľký zväzok čerstvej bazalky
- kúsok syra Pecorino Romano (voliteľné)
- 1 bageta
- 1 plechovka vykôstkovaných olív Kalamata alebo zmiešaných gréckych olív, najlepšie marinovaných
- 1 strapec cherry alebo hroznových paradajok, najlepšie viacfarebných
- 24 plátkov rôznych druhov údenín, ako sú saláma, prosciutto, soppressata a mortadella
- 2 lyžice balzamikovej glazúry alebo vyzretého balzamikového octu
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 lyžica nasekaných čerstvých petržlenových listov
Postup
- 1 nádoba mini mozzarella gulôčok sa nechá odkvapkať.
- Do stredne veľkej misy dajte červený vínny octot, extra panenský olivový olej, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, sušenú bazalku, sušené oregano, kuchynsu soľ a čierne korenie. Šľahajte, kým sa nespoja.
- Plochou stranou noža roztlačte 2 olúpané strúčiky cesnaku. Cesnak a mozzarellky pridajte do marinády a premiešajte. Prikryte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny alebo až cez noc.
- Nádobu s červenou pečenou paprikou scedíme a nakrájame pozdĺžne na široké pásiky. Scedíme 1 plechovku s nakrájanými artičokovými srdiečkami. Natrháme listy z veľkého zväzku čerstvej bazalky, aby ste mali približne 48 listov.
- Ak používate syr Pecorino Romano, nakrájajte ho na 12 kociek. Nakrájajte 1 bagetu.
- Zostavte špízy: 1 olivu bez kôstok, 1 kocku Pecorina, 1 lístok bazalky, 1 paradajku, 1 plátok údeného mäsa (pred navlečením raz alebo dvakrát preložte), 1 štvrtinu artičokového srdca, 1 plátok červenej papriky (pred navlečením raz alebo dvakrát preložte), 1 lístok bazalky, 1 olivu, 1 mozzarellu a 1 kus chleba. Položte na servírovací tanier.
- Pokvapkajte 2 lyžicami balzamikovej polevy a 1 lyžicou extra panenského olivového oleja. Posypte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a 1 lyžicou nasekaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate.