Pripravte jahňacie stehno na rodinnú hostinu. Je ideálne podávané so zemiakmi a obľúbenou jarnou zeleninou na Veľkú noc či nedeľný obed.
Ingrediencie
- 2-2,5 kg jahňacieho stehna
- malý zväzok rozmarínu, nakrájaný na 2 cm vetvičky
- 4-5 strúčikov cesnaku, jemne nakrájaných
- 4-6 anočovičiek, nakrájaných
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 veľké cibule nakrájané na hrubé plátky
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C. Z jahňacieho mäsa odstráňte všetky obaly a poznačte si hmotnosť, aby ste mohli vypočítať čas pečenia. Malým ostrým nožom urobte do jahňacieho mäsa zárezy asi 5 cm do mäsa.
- Ak urobíte otvory kolmo, mäso bude ochutené vo väčšej časti a arómy sa pri pečení nebudú chcieť vytlačiť.
- Do každého otvoru vložte krátku vetvičku rozmarínu, plátok cesnaku a malý kúsok ančovičky a dobre ju pritlačte prstom.
- Mäso po celej ploche osolíme a okoreníme, potom jahňacie mäso potrieme olivovým olejom. Preneste ho do pekáča a položte na plátky cibule. Pečte 20 minút.
- Znížte teplotu rúry na 170°C a pečte ďalších 15-20 minút na 500 g (1 hodina až 1 hodina 20 minút na 2 kg stehna) podľa toho, ako máte jahňacie mäso radi prepečené.
- Ak dávate prednosť ružovejšiemu mäsu, môžete skontrolovať aj vnútornú teplotu jahňacieho mäsa – pri stredne ružovom mäse bude mať 55 °C a pri dobre prepečenom 70 °C.
- Pred porciovaním ho zakryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať. Šťavu z a plátky cibule si nechajte na prípravu omáčky.