Tento tradičný medový koláč si určite obľúbite. Môžete podávať ako sladké raňajky alebo zákusok ku káve.
Suroviny
- 1 šálka hnedého cukru
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 krabica tortovej zmesi
- 230 g kyslej smotany
- 3/4 šálky repkového alebo rastlinného oleja
- 4 veľké vajcia
- 2 šálky práškového cukru
- 2 až 3 lyžice mlieka
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Rúru predhrejte na 160 °C.
- Plech s rozmermi 23 x 33 cm palcov zľahka potrite olejom.
- Do malej misky dajte 1 šálku baleného hnedého cukru a 1 lyžicu mletej škorice a premiešajte.
- Do veľkej misy vysypte 1 škatuľu zmesi na svetlý koláč, kyslú smotanu, 3/4 šálky rastlinného oleja a 4 veľké vajcia. Šľahajte dohladka, približne 1 minútu.
- Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite až po okraje. Posypte zmesou hnedého cukru a škorice.
- Na cukrovú vrstvu opatrne navrstvite zvyšné cesto a rovnomerne ho rozotrite až po okraje formy.
- Pečte, kým okraje jemne nezhnednú, približne 30 až 35 minút.
- Asi 5 minút pred dopečením koláča pripravte polevu.
- Do stredne veľkej misy dajte 2 šálky práškového cukru, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice medu a 1 lyžičku vanilkového extraktu a vyšľahajte do hladka. V prípade potreby zašľahajte ešte 1 lyžicu mlieka, aby sa poleva zriedila.
- Koláč vyberte z rúry a položte na mriežku. Ihneď ho prelejte polevou a pomocou ohybnej stierky ju rozotrite do rovnomernej vrstvy.
- Koláč nechajte úplne vychladnúť, približne 1 hodinu, a potom ho nakrájajte na štvorce a podávajte.