Recept, ktorý vás naučí ako namiešať, upiecť a podávať rodinné palacinky, ktoré sa vyrovnajú zákuskom.
Suroviny
- 1 a 1/4 šálky univerzálnej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 4 lyžice masla
- 1 a 1/4 šálky cmaru
- 2 veľké vajcia
- 1 a 1/2 šálky čučoriedok
- javorový sirup na podávanie
Postup
- Rúru rozohrejte na 190 °C.
- Počas zohrievania vložte do rúry liatinovú panvicu alebo panvicu s nepriľnavým povrchom, ktorá je vhodná do rúry.
- Zmiešajte suché prísady. Vo veľkej miske spolu vyšľahajte 1 a 1/4 šálky hladkej múky, 2 lyžice kryštálového cukru, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1/2 sódy bikarbóny a 1/2 lyžičky kuchynskej soli.
- V samostatnej menšej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry ohrievajte 2 lyžice masla, kým sa neroztopí, 30 až 40 sekúnd.
- Zmiešajte mokré prísady. Do rozpusteného masla pridajte 1 a 1/4 šálky cmaru. Potom oddeľte 2 vajcia. Bielka odložte do inej misy. Žĺtky pridajte do rozpusteného masla a cmaru a metličkou ich spojte.
- Do zmesi múky nalejte cmar a miešajte stierkou, kým sa väčšina múky nezvlhčí.
- Pridajte vyšľahané bielka a vmiešajte ich len dovtedy, kým sa nezapracujú, ale nepremiešajte ich.
- Cesto odložte na 10 minút.
- Predhriatu panvicu vyberte z rúry a pridajte zvyšné maslo. Panvicu otáčajte, kým sa maslo nerozpustí a nepokryje dno a steny.
- Palacinkové cesto preneste na panvicu a rozotrite ho do rovnomernej vrstvy.
- Rovnomerne posypte 1 a 1/2 šálky čučoriedok na palacinkové cesto.
- Palacinku pečte 25 až 30 minút, kým nie je nafúknutá a zlatohnedá.
- Nakrájajte ju na mesiačiky a podávajte s javorovým sirupom a ďalšími bobuľami.