Tento recept na hovädziu roštenku máte hotový behom chvíle. Navyše, ak vám z roštenky ostane niečo navyše, pripravíte z nej výdatnú zimnú polievku.
Suroviny
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 až 4 kg vykostená hovädzia roštenka
- 1 balenie zmesi korenia na cibuľovú polievku
- 3 šálky hovädzieho
- 4 lyžice masla
- 450 g zemiakov
- 450 g mrkvy (4 až 5 stredne veľkých)
- 1 lyžička červeného vínneho octu
Postup
- Rúru a rozohrejte ju na 180 °C.
- Vo veľkej holandskej rúre na stredne silnom ohni zohrejte 3 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte roštenku a opekajte ju zo všetkých strán, vrátane koncov, približne 5 minút z každej strany.
- Roštenku posypte 1 balíčkom korenia a potom ju zalejte 2 šálkami hovädzieho vývaru. Nakrájajte 4 polievkové lyžice nesoleného masla na 6 kúskov a položte ich na vrch mäsa. Priveďte do varu.
- Prikryte a duste v rúre 1 hodinu a 45 minút. V tomto momente by malo byť mäso mäkké, ale ešte by sa nemalo rozpadávať.
- Medzitým ošúpte a nakrájajte zemiaky a priečne nakrájajte mrkvy na 2 cm kúsky.
- Odkryte a vložte mrkvu a zemiaky do šťavy okolo roštenky. Prikryte a duste v rúre, kým sa pečienka ľahko neroztiahne a zelenina nie je mäkká, ale nie kašovitá, ešte 1 a 1/2 až 2 hodiny.
- Pomocou dierkovanej lyžice preložte zeleninu na servírovací tanier.
- Hovädzie mäso nakrájajte na kúsky a pokvapkajte ho 1 lyžičkou červeného vínneho octu.
- Ak si chcete z roštenky pripraviť aj polievku, nechajte po 2 šálky rozdrobeného hovädzieho mäsa a uvarenej zeleniny.