DezertyRecepty

Recept na pistáciovú tortu

Táto trojvrstvová nadýchaná pistáciová torta neobsahuje žiadne umelé arómy, a napriek tomu je plná jemnej pistáciovej chute.

Ingrediencie

Na tortu a zdobenie:

  • 4 lyžice masla
  • 1 veľké vajce
  • 1 veľký bielok
  • 1/3 šálky kyslej smotany
  • 1/3 šálky plnotučného mlieka
  • olej v spreji
  • 1 a 1/2 šálky nesolených surových vylúpaných pistácií
  • 1 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky mandľového extraktu
  • 1 až 2 kvapky zeleného potravinárskeho farbiva (nepovinné)

Na medovú tvarohovú polevu:

  • 8 lyžíc masla
  • 250 g smotanového syra
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžica plnotučného mlieka alebo smotany

Postup

  1. Tieto suroviny nechajte zohriať na izbovú teplotu: maslo, vajce, bielok, kyslú smotanu, mlieko a krémový syr. Nechajte odstáť, kým maslo nezmäkne.
  2. Rozložte 2 rošty tak, aby sa rúra rozdelila na tretiny, a rozohrejte ju na 175 °C. Zľahka potrite 3 alebo 2 okrúhle tortové formy sprejom na pečenie. Dno každej tortovej formy vyložte okrúhlym papierom.
  3. Vložte 1 šálku nesolených surových pistácií do kuchynského mixéra a mixujte, kým sa nerozomelú na veľmi jemný prášok. Preneste do veľkej misy. Do mixéra pridajte zvyšnú 1/2 šálky pistácií a rozmixujte ich na požadovanú hrubosť na zdobenie.
  4. K jemne pomletým pistáciám pridajte múku, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku prášku do pečiva a 1/4 lyžičky sódy bikarbóny a metličkou ich spojte.
  5. Do misy dajte 4 lyžice masla, 3/4 šálky kryštálového cukru a 2 lyžice oleja. Šľahajte na vysokých otáčkach, kým nebude zmes veľmi ľahká, krémová a bledej farby, približne 5 minút.
  6. Pridajte vajce a bielok a šľahajte na vysokom stupni, kým nebude zmes hladká a krémová, približne 3 minúty. Pridajte kyslú smotanu, 2 lyžičky vanilkového extraktu a 1/4 lyžičky mandľového extraktu a šľahajte na vysokej rýchlosti, kým sa nespoja, asi 1 minútu. Zastavte mixér a oškrabte boky a dno misy.
  7. Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte polovicu zmesi múky a šľahajte, kým nezostane len niekoľko pruhov múky, približne 30 sekúnd. Pridajte mlieko a šľahajte, kým sa nespojí, približne 30 sekúnd. Pridajte zvyšnú zmes múky a šľahajte, kým sa nespojí, približne 30 sekúnd. Ak používate zelené potravinárske farbivo, vmiešajte 1 až 2 kvapky.
  8. Cesto rovnomerne rozdeľte do tortových foriem. Pečte, kým špáradlo zapichnuté do stredu koláčov nevyjde čisté, 19 až 24 minút. Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ich vyklopte na mriežky a nechajte úplne vychladnúť. Medzitým umyte a osušte misu mixéra a pripravte polevu.
  9. Vložte zvyšné maslo do misy. Šľahajte pomocou nástavca s lopatkami na strednej rýchlosti, kým nebude hladká a krémová, približne 3 minúty. Pridajte krémový syr a šľahajte pri strednej rýchlosti, kým sa nespojí, 1 až 2 minúty. Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte 2 šálky práškového cukru, 2 lyžice medu a 1/2 lyžičky soli. Zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte do hladka, približne 2 minúty.
  10. Pridajte 1 polievkovú lyžicu hustej smotany a miešajte na nízkych otáčkach, kým sa nezapracuje. Zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte, kým nebude nadýchaná a hladká, približne 2 minúty.
  11. Veľkým zúbkovaným nožom odrežte tenkú vrstvu z vrchnej časti každého koláča, aby ste vytvorili rovný povrch. Položte 1 korpus na servírovací podnos. Naň rovnomerne rozotrite 1/4 polevy. Navrch položte druhý korpus a naň rozotrite 1/3 zvyšnej polevy. Navrch položte tretí korpus. Naň rovnomerne rozotrite zvyšok polevy.
  12. Zvyšnú polevu rozotrite po celej hornej časti a bokoch torty a uhlaďte ju pomocou stierky alebo škrabky. Horné okraje a boky torty pokryte mletými pistáciami tak, že vezmete za hrsť pistácií a jemne ich pritlačíte na bok torty (začnite odspodu a postupujte približne do polovice), aby sa prilepili na polevu.
  13. Kúsky, ktoré sa neprilepia a odpadnú, môžete zatlačiť späť do polevy, kým nebudú pokryté boky a horné okraje.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang