Arabská kuracia polievka, známa aj pod názvom Shorbat Dajaj, je výdatná a aromatická polievka, ktorá sa bežne pripravuje na celom Blízkom východe. Tu je jednoduchý recept na jej prípravu.
Arabská kuracia polievka je chutné jedlo, ktoré je obľúbené v mnohých krajinách Blízkeho východu. Je to aromatický vývar z kuracieho mäsa, byliniek, korenia a zeleniny. Polievka sa často podáva s prílohou z ryže alebo pita chleba.
Toto tradičné jedlo je nielen chutné, ale aj zdravé a výživné. Je to skvelý spôsob, ako získať dennú dávku bielkovín, vitamínov a minerálov. Vychutnajte si túto skvelú polievku počas chladného zimného večera alebo kedykoľvek počas roka!
Ingrediencie na arabskú kuraciu polievku – recept
- 1 celé kurča nakrájané na kúsky
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletej kurkumy
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky mletého kardamónu
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 šálky nasekaného čerstvého koriandra
- 6 šálok kuracieho vývaru
- Soľ podľa chuti
- 1 citrón nakrájaný na plátky
Postup na na arabskú kuraciu polievku – recept
- V hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nerozvoňajú.
- Do hrnca pridajte kuracie kúsky a opečte ich zo všetkých strán, približne 5-7 minút.
- Do hrnca pridajte korenie, petržlenovú vňať a koriander a premiešajte.
- Prilejte kurací vývar a priveďte polievku do varu. Znížte teplotu na minimum a nechajte polievku variť asi 45 minút, alebo kým nie je kuracie mäso uvarené a mäkké.
- Kúsky kurčaťa vyberte z polievky a mäso z kostí rozdrvte. Rozdrvené kurča vráťte do hrnca.
- Polievku podľa chuti osoľte.
Podávanie
Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou a koriandrom. Nezabudnite na plátky citróna.
Arabi sa vyznačujú pomerne dlhým zoznamom kuracích polievok, tu sú niektoré z nich.
Polievka Harira – recept
Harira je tradičná marocká polievka, ktorá sa zvyčajne podáva počas ramadánu a iných špeciálnych príležitostí. Obsahuje kuracie mäso, šošovicu, cícer, paradajky a zmes aromatických korenín.
Ingrediencie na polievku Harira
- 1 kg mäsa nakrájaného na malé kúsky (môže byť aj jahňacie alebo hovädzie)
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička papriky
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 šálky nasekaného čerstvého koriandra
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 plechovka cíceru, scedená a prepláchnutá
- 1/2 šálky šošovice
- 1/2 šálky ryže
- 6 šálok kuracieho vývaru
- Soľ podľa chuti
- 1 citrón, nakrájaný na plátky
- 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra na ozdobu
Postup na polievku Harira
- V hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte mäso a smažte ho, kým nezhnedne zo všetkých strán, približne 5-7 minút.
- Do hrnca pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nerozvoňajú.
- Do hrnca pridajte zázvor, kurkumu, rascu, papriku, škoricu, čierne korenie, kajenské korenie, petržlenovú vňať a koriander a premiešajte.
- Prilejte nakrájané paradajky, cícer, šošovicu, ryžu a kurací vývar. Premiešajte.
- Polievku priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju variť približne 1 hodinu, alebo kým šošovica a ryža nezmäknú.
- Polievku podľa chuti osoľte.
- Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvým koriandrom a plátkami citróna.
Polievka Sayadiyah – recept
Sayadiyah je obľúbená egyptská polievka z kuracieho mäsa, ryže, cibule a korenia, často podávaná s prílohou z vyprážaných rýb.
Ingrediencie na polievku Sayadiyah
- Kuracie prsia alebo stehná bez kostí, nakrájané na malé kocky
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 2 cibule nakrájané na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 šálky dlhozrnnej bielej ryže
- 3 šálky kuracieho vývaru
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu
- Plátky citróna na podávanie
Postup na polievku Sayadiyah
- V hrnci na miernom ohni rozohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nerozvoňajú.
- Do hrnca pridajte kuracie mäso a opečte ho zo všetkých strán.
- Do hrnca pridajte ryžu a premiešajte ju, aby sa pokryla olejom a cibuľou.
- Prilejte kurací vývar, rascu, papriku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a premiešajte.
- Priveďte ryžu do varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju variť asi 20 minút, alebo kým sa kurča neuvarí a ryža nezmäkne.
- Ryžu popučíme vidličkou a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Sayadiyah podávajte horúci, s citrónovými plátkami na boku.
Polievka Marak Perot – recept
Marak Perot je polievka pôvodom z Izraela. Je pripravovaná z kuracieho mäsa, zeleniny (napríklad zemiakov a mrkvy) a rôznych druhov ovocia (napríklad marhúľ, sušených sliviek a datlí), ktoré sa spolu dusia a vytvárajú sladkú a slanú chuť zároveň.
Ingrediencie na polievku Marak Perot
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané
- 2 stonky zeleru, nakrájané
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 1/2 lyžičky papriky
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 6 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 plechovka cíceru, scedená a prepláchnutá
- 1 plechovka paradajok nakrájaných na kocky
- 1 šálka nasekanej kapusty alebo špenátu
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvý koriander alebo nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup na polievku Marak Perot
- Nahrejte veľký hrniec na stredne silnom ohni. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a restujte, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút.
- Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte paradajkový pretlak, rascu, koriander, kurkumu, papriku a kajenské korenie a premiešajte.
- Pridajte kurací alebo zeleninový vývar, cícer a nakrájané paradajky. Priveďte do varu a nechajte variť 10 minút.
- Pridajte nakrájanú kapustu alebo špenát a varte ďalších 5 minút, kým zelenina nezvädne a nezmäkne.
- Polievku ochutnajte a podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
- Polievku naberte do misiek a ozdobte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Polievka Adas Bil Dajaj – recept
Adas Bil Dajaj je libanonská polievka z kuracieho mäsa, šošovice a voňavého korenia, často podávaná s kvapkou citrónovej šťavy a posypaná petržlenovou vňaťou. Mierne pripomína aj tradičnú mexickú polievku Caldo de Pollo.
Ingrediencie na polievku Adas Bil Dajaj
- 1/2 kg kuracích pŕs bez kože a kostí, nakrájaných na malé kúsky
- 1 šálka hnedej šošovice, prepláchnutá a scedená
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané
- 2 stonky zeleru, nakrájané
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 6 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander, nasekané, na ozdobu
Postup na polievku Adas Bil Dajaj
- Nahrejte veľký hrniec na stredne silnom ohni. Pridajte kuracie mäso a restujte, kým sa neuvarí, približne 5-7 minút. Kuracie mäso vyberte z hrnca a odložte bokom.
- Do hrnca pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler a restujte, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút.
- Do hrnca pridajte šošovicu, rascu, koriander a kurkumu a premiešajte.
- Do hrnca pridajte kurací alebo zeleninový vývar a priveďte do varu. Polievku nechajte variť 20-25 minút, kým šošovica nezmäkne a nerozvarí sa.
- Do hrnca pridajte uvarené kuracie mäso a premiešajte. Polievku ochutnajte a podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
- Polievku naberte do misiek a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Polievka Shorbat Al Kusa – recept
Polievka pochádzajúca zo Sýrie je pripravená z kuracieho mäsa, cukety a rôznych byliniek a korenín, ako je petržlen, koriander a mäta.
Ingrediencie na polievku Shorbat Al Kusa
- 1 stredne veľká žltá tekvica
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, mleté
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 kg kuracích pŕs bez kostí a kože, nakrájaných na malé kúsky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/4 šálky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate na ozdobu
Postup na polievku Shorbat Al Kusa
- Nakrájajte žltú tekvicu a cuketu na malé kocky a odložte bokom.
- Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej na miernom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a varte, kým nezmäknú.
- Do hrnca pridajte kúsky kurčaťa a varte, kým nie sú zo všetkých strán ľahko opečené.
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú žltú tekvicu a cuketu a premiešajte.
- Prilejte kurací vývar a pridajte paradajkový pretlak, mletú škoricu, mletú rascu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a spojte.
- Polievku priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju variť 20 – 25 minút alebo kým zelenina nezmäkne a kuracie mäso sa neuvarí.
- Polievku ochutnajte a podľa potreby upravte korenie.
Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Polievka Hareesah – recept
Hareesah je obľúbená arabská polievka z kuracieho mäsa, pšenice a korenia, ktorá sa často podáva počas ramadánu a iných špeciálnych príležitostí.
Ingrediencie na polievku Hareesah
- 1 šálka pšeničných bobúľ
- 1 kg kuracích pŕs bez kostí a kože, nakrájaných na malé kúsky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 6 šálok kuracieho vývaru alebo vody
- Soľ podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu
Postup na polievku Hareesah
- Pšeničné bobule dôkladne prepláchnite a namočte do vody na 4-6 hodín alebo na noc.
- Vo veľkom hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a varte, kým nezmäkne a nezpriehľadnie.
- Do hrnca pridajte kúsky kuracieho mäsa a varte, kým sa zo všetkých strán mierne nezapečie.
- Do hrnca pridajte namočené pšeničné zrná spolu s mletou rascou, mletou škoricou, mletým korením a mletým čiernym korením. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Prilejte kurací vývar alebo vodu a priveďte polievku do varu.
- Znížte teplotu na minimum a za občasného miešania nechajte polievku variť 1 až 1,5 hodiny, kým sa pšeničné plody úplne nerozvaria a polievka nezhustne.
- Pomocou ponorného mixéra alebo škrabky na zemiaky roztlačte pšeničné plody a kuracie mäso, kým polievka nezíska hladkú a krémovú konzistenciu.
- Polievku podľa chuti osoľte.
Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
TIP: Zdravou zeleninou polievkou je aj polievka z ružičkového kelu, jednoduchá na prípravu a chutná k obedu.
Polievka Shorbat Al-Fasoulia – recept
Jemenská polievka z kuracieho mäsa, zelenej fazule a voňavého korenia, ako je rasca, koriander a kurkuma.
Ingrediencie na polievku Shorbat Al-Fasoulia
- 1 kg kuracích pŕs bez kostí a kože, nakrájaných na malé kúsky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 plechovka paradajkovej omáčky
- 1 plechovka fazule, scedená a prepláchnutá
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletého koriandra
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu
Postup na polievku Shorbat Al-Fasoulia
- V hrnci zohrejte olivový olej na miernom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a varte, kým nezmäknú.
- Do hrnca pridajte kúsky kurčaťa a varte, kým nie sú zo všetkých strán ľahko opečené.
- Do hrnca pridajte paradajkovú omáčku, fazuľu, kurací vývar, mletú rascu, mletý koriander, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a spojte.
- Polievku priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju variť 20 – 25 minút, alebo kým kuracie mäso nie je úplne uvarené a mäkké.
- Polievku ochutnajte a podľa potreby upravte korenie.
Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Polievka Hareera – recept
Tradičná ománska polievka z kuracieho mäsa, zeleniny a voňavého korenia, ako je škorica a kardamón.
Ingrediencie na polievku Hareera
- 1/2 kg kuracích pŕs bez kostí a kože, nakrájaných na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1/2 šálky červenej šošovice, prepláchnutej a scedenej
- 1/2 šálky prepláchnutej a odkvapkanej cícerovej múky
- 1/2 šálky paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra
- 6 šálok kuracieho vývaru
- Soľ podľa chuti
- Olivový olej
Postup na polievku Hareera
- V hrnci alebo v holandskej rúre na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a varte, kým nezmäknú a nezpriehľadnejú, približne 5 minút.
- Pridajte kuracie mäso a varte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne, približne 5 minút.
- Do hrnca pridajte šošovicu, cícer, paradajkový pretlak, zázvor, rascu, škoricu, kurkumu, čierne korenie a koriander. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.
- Prilejte kurací vývar a priveďte polievku do varu. Znížte teplotu na minimum a za občasného miešania varte 30-40 minút, kým šošovica nezmäkne a kuracie mäso sa neuvarí.
- Keď je polievka hotová, podľa chuti ju osoľte. Podávajte horúcu s chlebom alebo krekrami.
Vychutnajte si chutnú a výživnú polievku Hareera s kuracím mäsom.
Polievka Kubbeh – recept
Ide o druh knedle z pšenice bulgur alebo krupice. Spravte si jedlo zdravšie a pridajte doňho aj rôzne druhy zeleniny či korenia, ako je zeler, petržlen a nové korenie.
Ingrediencie na polievku Kubbeh
- 1/2 kg mletého kuracieho mäsa
- 1 šálka jemnej pšenice bulgur
- 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- Soľ a korenie podľa chuti
- 6 šálok kuracieho vývaru
- 1 citrón, odšťavený
- Nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup na polievku Kubbeh
- Začnite prípravou knedlí kubbehu. Pšenicu bulgur vložte do misky a zalejte teplou vodou. Nechajte ju namočenú 20-30 minút, kým nezmäkne.
- Pšenicu bulgur sceďte a pridajte ju do kuchynského robota spolu s mletým kuracím mäsom, cibuľou, cesnakom, olivovým olejom, rascou, koriandrom, novým korením, soľou a korením. Spracúvajte, kým zmes nie je hladká a dobre spojená.
- Navlhčite si ruky studenou vodou a vytvarujte zo zmesi kubbehu malé guľôčky alebo oválky.
- Vo veľkom hrnci priveďte kurací vývar do varu na miernom ohni. Do hrnca pridajte knedle kubbeh, znížte teplotu na minimum a varte 20-25 minút, kým nie sú knedle kubbeh uvarené.
- Do hrnca pridajte citrónovú šťavu a dobre premiešajte. Polievku ochutnajte a podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
- Polievku naberte do misiek a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vychutnajte si lahodnú a výdatnú polievku Kubbeh s kuracím mäsom.
Na záver vám prinášame bonusový recept na arabskú tortu. Urobte si sladkú bodku po polievke.
Arabská torta – recept
Arabská torta, známa aj pod názvom Basbousa, je obľúbený dezert na Blízkom východe, ktorý sa vyrába z krupicovej múky a namáča sa do sladkého sirupu. Tento recept môžete vyskúšať aj doma, ak neviete, čo na večeru.
Ingrediencie na arabskú tortu
Na arabskú tortu:
- 2 šálky krupicovej múky
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky nesoleného masla, rozpusteného
- 1/2 šálky obyčajného jogurtu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky mlieka
Na sirup:
- 1 šálka cukru
- 1 šálka vody
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička vody z pomarančových kvetov
Na polevu:
- 1/2 šálky mandlí, nakrájaných na plátky
- 1/4 šálky strúhaného kokosu
Postup na arabskú tortu
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite pekáč maslom alebo sprejom na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte krupicovú múku, hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Dobre premiešajte a spojte.
- K suchým prísadám pridajte rozpustené maslo, jogurt a mlieko. Miešajte, kým sa zmes dobre nespojí a nevytvorí husté cesto.
- Cesto nalejte do pripravenej nádoby na pečenie a stierkou ho uhlaďte. Navrch posypte plátkami mandlí a strúhaným kokosom.
- Arabskú tortu pečte 30-35 minút, kým nie je zlatohnedá a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Kým sa arabská torta pečie, pripravte si sirup. V hrnci zmiešajte cukor a vodu na miernom ohni. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, a potom nechajte sirup variť 10-15 minút, kým mierne nezhustne.
- Odstavte sirup z ohňa a vmiešajte citrónovú šťavu a vodu z pomarančových kvetov.
- Keď je arabská torta upečená, vyberte ho z rúry a nechajte niekoľko minút vychladnúť.
- Arabskú tortu nakrájajte ostrým nožom na kosoštvorce alebo štvorce.
- Zalejte ju sirupom a dbajte na to, aby boli pokryté všetky kúsky. Pred podávaním nechajte arabskú tortu nasiaknuť sirupom aspoň 30 minút.
Zopár slov na záver
Arabská kuracia polievka je tradičné jedlo, ktoré je obľúbené v mnohých krajinách Blízkeho východu. Je to aromatický vývar z kuracieho mäsa, byliniek, korenia a zeleniny. Táto polievka je nielen chutná, ale aj zdravá a výživná.
Ak sa necítite byť fit, zeleninová polievka alebo krémová kuracia polievka je vždy tou správnou voľbou k obedu. Je to skvelý spôsob, ako získať dennú dávku bielkovín, vitamínov a minerálov. Polievka sa často podáva s ryžou alebo pita chlebom, čo z nej robí kompletné a sýte jedlo.