Mutabal je arabský dip, ktorý sa najčastejšie pripravuje z baklažánu. Tu nájdete verziu s avokádom a limetkou.
Ingrediencie
- 2 veľké zrelé avokáda
- 1 stredne veľká limetka
- 1 lyžica neutrálneho oleja, napríklad repkového alebo slnečnicového
- 1/2 stredne veľkej papriky serrano alebo jalapeño
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky soli a podľa potreby viac
- 1/4 šálky tahini
- 1/4 pohára plnotučného jogurtu
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- pita chlieb na podávanie
Postup
- Rozpoľte avokáda a zbavte ich kôstok. Dužinu vydlabte do malej misky. Rozpoľte limetku a vytlačte šťavu z jednej polovice na avokádo (zvyšnú polovicu si nechajte). Avokádo roztlačte vidličkou na kašu.
- Orežte a zbavte semien papriku serrano alebo jalapeño. Vložte ju do mažiara, pridajte 1 strúčik cesnaku a 1/2 lyžičky soli a rozdrvte na kašu.
- Pastu presuňte do stredne veľkej misy. Pridajte tahini, plnotučný jogurt a šťavu z odloženej polovice limetky a premiešajte, kým sa nespoja.
- Avokádo pridajte ho do zmesi tahini a jemne premiešajte, aby sa spojilo. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou.
- Preneste do servírovacej misy a pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Vychutnajte si pri izbovej teplote alebo studené s pita chlebom.