DezertyRecepty

Recept na domáce medové cukríky

Medové cukríkové plásty je možno pripraviť varením cukru a použitím teplomera na cukrovinky. Hoci to môže vyzerať náročne, nižšie je krátký (a sladký) postup.

Suroviny

  • sprej na pečenie alebo zmäknuté maslo na panvicu
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky vínneho kameňa
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1/2 šálky medu
  • 1/4 šálky vody
  • 1 šálka polosladkých čokoládových lupienkov (na zdobenie)
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Postup

  1. Formu na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm postriekajte sprejom na pečenie alebo potrite zmäknutým maslom. Dno a strany vyložíme papierom na pečenie, ktorý presahuje niekoľko centimetrov cez dlhé strany.
  2. Do malej misky dajte 1 lyžicu sódy bikarbóny a 1/4 lyžičky vínneho kameňa a premiešajte.
  3. Formu na pečenie, zmes sódy bikarbóny a malé sitko s jemnými očkami umiestnite do blízkosti sporáka.
  4. Do veľkého hrnca dajte 1 šálku kryštálového cukru, 1/2 šálky medu a 1/4 šálky vody.
  5. Varte na stredne silnom ohni za jemného miešania ohybnou žiaruvzdornou stierkou, kým zmes nebude bublať.
  6. Pripevnite cukrárenský alebo fritovací teplomer na okraj hrnca a varte bez miešania, kým bublinky nezačnú ustupovať, farba zmesi nestmavne a nedosiahne 300 °C, 5 až 7 minút.
  7. Rýchlo odstavte hrniec z ohňa a vyberte teplomer.
  8. Zmes sódy bikarbóny preosejte cez sitko do hrnca. Šľahajte, kým sa nespojí, bude bublať.
  9. Opatrne nalejte cukrovinku do pripravenej formy a stierkou vyškrabte z okrajov hrnca.
  10. Formu nechajte pri izbovej teplote chladnúť, kým zmes nestuhne, 30 až 60 minút (cukrovinky sa pri chladnutí trochu rozpadnú).
  11. Vychladené rukami rozlámte na malé kúsky.
  12. Ak si cukrovinky namáčate do čokolády, na plech na pečenie umiestnite drôtenú mriežku.
  13. Do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry dajte 1 šálku polosladkých čokoládových lupienkov a 1 lyžicu rastlinného oleja. Mikrovlnnú rúru zapnite na najvyššiu teplotu v 30-sekundových intervaloch, po každom z nich miešajte, kým sa nerozpustí a nezíska hladkú konzistenciu, celkovo asi 1 minútu.
  14. Namočte časť každého cukríka do čokolády a položte na mriežku.
  15. Uložte do chladničky alebo mrazničky, kým čokoláda nezostane tuhá.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang