Tento obľúbený rodinný šalát s kuracím mäsom sa pripravuje zo zeleru, papriky, zelených olív, jabĺk, hlávkového šalátu a majonézy.
Ingrediencie
Na šalát:
- 500 g kuracích pŕs bez kože a kostí, nakrájaných na 2,5 cm kúsky (alebo 2 až 3 šálky vareného kuracieho mäsa)
- 2 zelerové stonky, nakrájané na kúsky
- 1/2 červenej papriky, zbavenej semien a nakrájanej na kúsky
- 4 až 6 zelených olív, zbavených kôstok a nadrobno nasekaných
- 1/4 šálky nakrájanej červenej cibule
- 1/2 až 1 jablko, zbavené jadierok a nakrájané
- 1/3 hlávky ľadového šalátu, nakrájaného nadrobno
Na dresing:
- 5 lyžíc majonézy
- 1 lyžica slivkového džemu alebo akéhokoľvek sladkého bobuľového džemu (alebo menšie množstvo medu)
- 2 lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Postup
- Priveďte do varu hrniec s 2 litrami dobre osolenej vody (1 lyžica soli).
- Pridajte kuracie prsia (nakrájané na veľké kúsky) a nechajte zovrieť.
- Potom vypnite oheň a hrniec zakryte.
- Kuracie mäso nechajte vo vode 15 minút alebo dlhšie, kým pripravíte všetko ostatné.
- Vo veľkej miske pripravte dresing na kurací šalát.
- Zmiešajte majonézu, konzervy a citrónovú šťavu.
- Ochutnajte, aby ste dosiahli správnu rovnováhu sladkosti a kyslosti.
- Šalátová zálievka by nemala byť príliš sladká ani príliš kyslá.
- Pridávajte viac konzervy alebo citrónovej šťavy, kým nedosiahnete požadovanú rovnováhu.
- Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Primiešajte nakrájaný zeler, papriku, olivy, červenú cibuľu a jablko.
- Kuracie mäso vyberte z vody a nakrájajte na kocky. (Alebo nakrájajte už uvarené kurča na kocky, ak ho používate na tento šalát).
- Kuracie mäso zmiešajte s dresingom a zeleninou.
- Keď je šalát pripravený na podávanie, pridajte doň na plátky nakrájaný ľadový šalát.