Skutočným darom tekvicovej sezóny je to, čo sa skrýva vo vnútri: semená. Keď sa naučíte čistiť a pražiť tekvicové semienka, môžete si vytvoriť najchrumkavejšiu pochúťku a najvšestrannejšiu ingredienciu tohto obdobia.
Ingrediencie
- veľké tekvice
- neutrálny olej, napríklad repkový alebo kokosový
- soľ
Postup
- Vydlabte a očistite semená. Do stredu rúry umiestnite stojan a rúru rozohrejte na 150 °C. Nakrájajte tekvicu podľa toho, ako ju budete používať. Vyberte semená z dutiny a vložte ich do cedidla.
- Odstráňte všetky veľké kusy dužiny. Cedidlo dajte pod studenú tečúcu vodu a odstráňte zvyšky dužiny. Cedidlo pretrepte, aby ste odstránili čo najviac vody.
- Semená preložte na čistú kuchynskú utierku a osušte ich. Semená sa môžu na utierku trochu prilepiť.
- Semená položte na plech a pokvapkajte ich malým množstvom oleja, približne 1 lyžičkou na 3/4 šálky semien. Dochuťte štipkou soli.
- Semená prehadzujte, kým nie sú rovnomerne pokryté olejom a soľou. Rozložte ich tak, aby boli v jednej vrstve, niektoré sa môžu prekrývať. Pečte, kým semená nezačnú hnednúť, 20 až 25 minút. Ak máte v rúre nerovnomerné miesta, môžete ich po 10 minútach premiešať.
- Pred podávaním vyberte semienka z rúry a nechajte ich vychladnúť na plechu.