Tieto jednoduché brusnicovo-pomarančové muffiny sú ako stvorené na rušné rána. Sú dostatočne sladké, s trochou kyslosti z brusníc, ktorá povzbudí.
Ingrediencie
- olej v spreji
- 12 papierových formičiek na muffiny
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 veľký pomaranč
- 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky soli
- 2 šálky čerstvých alebo rozmrazených mrazených brusníc
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 200 °C. Štandardnú formu na muffiny s 12 jamkami potrite sprejom na pečenie a vyložte papierovými košíčkami.
- Do misy dajte 2 šálky hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva a 1 lyžičku sódy bikarbóny a vyšľahajte ich.
- Do inej veľkej misy najemno nastrúhajte kôru z pomaranča, kým nezískate 1 lyžicu. Do misky pridajte šťavu z ošúpaného pomaranča, kým nezískate asi 1/4 šálky šťavy. Pridajte 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru, 1/2 šálky rastlinného oleja, 1/2 šálky plnotučného mlieka, 2 veľké vajcia, 2 lyžičky vanilkového extraktu a 1/4 lyžičky soli a šľahajte, kým sa nespoja.
- Pridajte zmes múky a rozmiešajte ju pružnou stierkou alebo varechou. Pridajte 2 šálky brusníc a zamiešajte. Cesto rozdeľte do pripravených košíčkov a každú naplňte takmer po vrch (približne 1/3 šálky).
- Pečte, kým muffiny nezískajú zlatohnedú farbu, 20 až 23 minút. Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.