DezertyRecepty

Sušienky amaretti plnené karamelom – recept

Vďaka mäkkým karamelkám zakúpeným v obchode je príprava týchto plnených amaretti sušienok prekvapivo jednoduchá. A ako bonus sú bezlepkové.

Ingrediencie

  • 2 a 1/3 šálky mandľovej múky
  • 1 a 3/4 šálky kryštálového cukru, plus ďalšie podľa potreby
  • 3/4 lyžičky soli
  • 3/4 šálky práškového cukru
  • 3 veľké vaječné bielky
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 16 mäkkých karamelových cukríkov

Postup

  1. Do veľkej misy dajte mandľovú múku, 1 šálku kryštálového cukru a soľ a prešľahajte. Zvyšné 3/4 šálky kryštálového cukru dajte do inej misy. Do druhej stredne veľkej misy dajte 3/4 šálky práškového cukru.
  2. Do misy stojanového mixéra (alebo veľkej misy, ak používate elektrický ručný mixér) vložte 3 veľké bielky a 1 lyžicu vanilkového extraktu. Šľahajte na strednej rýchlosti pomocou nástavca na šľahanie, kým sa nevytvorí pena, 1 až 2 minúty. Zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhý sneh, ďalšie 1 až 2 minúty.
  3. Bielka preneste do zmesi mandľovej múky a premiešajte ohybnou stierkou, kým sa nevytvorí husté cesto. Misku prikryte fóliou a dajte na 4 hodiny do chladničky.
  4. Rozložte 2 mriežky, aby ste rozdelili rúru na tretiny, a rozohrejte ju na 165 °C. Medzitým rozbaľte, vymieste a vyvaľkajte 16 mäkkých karamelových cukríkov do 16 hladkých guľôčok. Ak sú karamelky príliš tuhé na to, aby sa dali zrolovať do guľôčok, usporiadajte ich v jednej vrstve na tanier vhodný do mikrovlnnej rúry a 20 sekúnd ich ohrievajte v mikrovlnnej rúre, kým sa karamelky nezohrejú, a potom ich skúste zrolovať znova. Vyložte 2 plechy papierom na pečenie.
  5. Pracujte s 1 guľkou cesta naraz a naberajte cesto na porcie veľkosti 2 kopcovitých polievkových lyžíc. Dajte priamo do misky s kryštálovým cukrom (uľahčí sa vám tak práca, pretože cesto je lepkavé) a vyvaľkajte ho do guľôčky.
  6. Do stredu guľôčky cesta vložte 1 karamel a cesto okolo neho vytvarujte tak, aby sa úplne uzavrelo; zrolujte ho do hladkej gule.
  7. Vložte do práškového cukru a pogúľajte, aby sa guľka rovnomerne obalila. Položte na plech na pečenie. Opakujte plnenie a obaľovanie zvyšného cesta, pričom guľky cesta rozmiestnite na plech aspoň 2 cm od seba, 8 na plech.
  8. Pečte 12 minút, kým sušienky nie sú popraskané a nezačnú hnednúť, potom ďalších 10 až 14 minút. Pred podávaním nechajte koláčiky na plechu vychladnúť aspoň 20 minút, pretože karamel bude veľmi horúci.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang