Príprava omelety inšpirovanú katalánskym spôsobom. Jednoduché jedlo pripravené len z piatich ingrediencií.
Ingrediencie
- 500 g nových zemiakov
- 1 cibuľa
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 6 vajec
Postup
- Nové zemiaky oškrabte alebo nechajte so šupkou, ako chcete. Nakrájajte ich na hrubé plátky. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte zemiaky a cibuľu a duste čiastočne prikryté, 30 minút, pričom občas premiešajte, kým zemiaky nezmäknú. Zemiaky a cibuľu preceďte cez cedidlo do veľkej misy (precedený olej odložte bokom).
- Vajíčka rozšľahajte zvlášť a potom ich vmiešajte do zemiakov spolu s petržlenovou vňaťou a veľkým množstvom soli a korenia. Na menšej panvici zohrejte trochu precedeného oleja.
- Všetko vyklopte na panvicu a varte na miernom ohni, pričom pomocou varechy vytvarujte omeletu do tvaru vankúša.
- Keď je takmer hotová, obráťte ju na tanier, vráťte späť do panvice a varte ešte niekoľko minút.
- Obráťte omeletu ešte dvakrát, zakaždým ju krátko povarte a stlačte okraje, aby sa zachoval tvar vankúša. Pred podávaním preložte na tanier a nechajte 10 minút vychladnúť.