Hoci neexistuje veľa lekárskych štúdií, ktoré by potvrdzovali, že konzumácia laktačných sušienok môže zvýšiť prísun materského mlieka. Tri kľúčové suroviny obsiahnuté v týchto sušienkach majú pozitívny vplyv na laktáciu. Ide o ľanovú múčku, ovsené vločky a pivovarské kvasnice. Navyše poskytujú prísun bielkovín, vitamínov skupiny B, železa a ďalších živín, ktoré sú v období dojčenia pre ženský organizmus dôležité.
Suroviny
- ⅔ šálky hladkej múky
- ¼ šálky pivovarských kvasníc
- ¼ šálky ľanovej múčky
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky masla
- ½ šálky kryštálového cukru
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálky ovsených vločiek
- ½ šálky sušených fíg alebo hrozienok
- ⅓ šálky strúhaného kokosu
- polosladká alebo horká čokoláda
- 2 lyžice mandlí nakrájaných na plátky
- vločková morská soľ
Postup
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- V stredne veľkej miske premiešajte múku, pivovarské kvasnice, ľanovú múčku, škoricu, sódu bikarbónu a kuchynskú soľ.
- Pomocou elektrického mixéra na strednej rýchlosti vyšľahajte maslo, kryštálový cukor a hnedý cukor.
- Pridajte vajce a vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa nespoja a nezískajú hladkú konzistenciu, približne 30 sekúnd.
- Postupne pridajte suché prísady a miešajte na nízkych otáčkach.
- Na koniec pridajte ovsené vločky, figy, kokos a nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa rovnomerne nerozložia.
- Misku prikryte a cesto nechajte 30 minút odstáť.
- Pomocou naberačky na sušienky odoberajte z cesta a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do sušienok rovnomerne vtlačte mandle a posypte morskou soľou.
- Pečte sušienky, pričom v polovici pečenia otočte plech, kým okraje nie sú pevné a zlatohnedé, približne 18 až 22 minút.
- Pred konzumáciou nechajte sušienky na plechu vychladnúť aspoň 15 minút.
- Z receptu získate asi 12 kusov sušienok. Upečené skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.