ReceptyVegan/Vegetarian

Recept na omáčku Tzatziki

Existuje dôvod, prečo sú grécke Tzatziki také populárne. Tento dresing je skvelý s kuracím mäsom, grilovanou zeleninou, gyrosom s pita chlebom alebo ako čerstvý zeleninový dip. Je skvelý aj ako šalátová zálievka.

Ingrediencie

  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 2 šálky studeného gréckeho jogurtu
  • 1 a 1/2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 3 až 4 strúčiky cesnaku, olúpané a pretlačené
  • 1/3 šálky nasekaného kôpru
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/8 lyžičky čierneho korenia alebo podľa chuti

Postup

  1. Uhorku ošúpeme a nakrájame na jemné kocky, alebo ak chcete, môžete ju nastrúhať nahrubo na strúhadle. Posypte uhorky 1/2 lyžičky soli a zľahka ich premiešajte. Odstavte, aby uhorky pustili šťavu, kým pripravíte ostatné prísady.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte grécky jogurt, citrónovú šťavu, pretlačené strúčiky cesnaku, nasekaný kôpor, olivový olej, soľ a korenie, prípadne dochuťte podľa chuti.
  3. Vytlačte z nakrájanej uhorky čo najviac šťavy. Budete prekvapení, koľko šťavy z nej vytečie. Šťavu vyhoďte a vyžmýkanú uhorku pridajte do misy.
  4. Všetko premiešajte a podľa chuti dochuťte ďalšou soľou a korením, ak je to potrebné. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň hodinu, alebo kým nebude pripravená na podávanie.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang