Existuje dôvod, prečo sú grécke Tzatziki také populárne. Tento dresing je skvelý s kuracím mäsom, grilovanou zeleninou, gyrosom s pita chlebom alebo ako čerstvý zeleninový dip. Je skvelý aj ako šalátová zálievka.
Ingrediencie
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 2 šálky studeného gréckeho jogurtu
- 1 a 1/2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 3 až 4 strúčiky cesnaku, olúpané a pretlačené
- 1/3 šálky nasekaného kôpru
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1/8 lyžičky čierneho korenia alebo podľa chuti
Postup
- Uhorku ošúpeme a nakrájame na jemné kocky, alebo ak chcete, môžete ju nastrúhať nahrubo na strúhadle. Posypte uhorky 1/2 lyžičky soli a zľahka ich premiešajte. Odstavte, aby uhorky pustili šťavu, kým pripravíte ostatné prísady.
- Vo veľkej mise zmiešajte grécky jogurt, citrónovú šťavu, pretlačené strúčiky cesnaku, nasekaný kôpor, olivový olej, soľ a korenie, prípadne dochuťte podľa chuti.
- Vytlačte z nakrájanej uhorky čo najviac šťavy. Budete prekvapení, koľko šťavy z nej vytečie. Šťavu vyhoďte a vyžmýkanú uhorku pridajte do misy.
- Všetko premiešajte a podľa chuti dochuťte ďalšou soľou a korením, ak je to potrebné. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň hodinu, alebo kým nebude pripravená na podávanie.