Mimoriadne jednoduchý a spoľahlivý spôsob prípravy hovädzích rebierok. Rebierka pomaly pečené v rúre v domácej BBQ omáčke.
Ingrediencie
- 1 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžičky papriky
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1/2 lyžičky rasce v prášku
- 3/4 lyžičky horčice v prášku
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
Grilovacia omáčka
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1/2 šálky jablčného octu
- 1/2 šálky kečupu
- 1/2 šálky hnedého cukru
- po 2 lyžičkách čierneho korenia, cibuľového prášku a horčice
- 1 lyžička kajenského korenia
- 1 lyžice worcestrovej omáčky
- 2 šálky vody
Voliteľná príloha
- petržlenová vňať alebo pažítka, nasekané
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- V malej miske zmiešajte maslo tak, aby sa do nej zmestilo jedno rebro.
- Hovädzie rebrá vtlačte do zmesi, aby sa pokryli zo všetkých strán. Prebytočné množstvo vytrepte.
- Zmiešajte prísady na barbecue omáčku okrem vody v pekáči. Potom primiešajte vodu.
- Rebierka vložte do omáčky a otočte, aby sa pokryli. Umiestnite rebrá mäsovou stranou nadol do omáčky, stranou s kosťou (omáčka ich úplne nepokryje, to nevadí).
- Pevne prikryte alobalom alebo pokrievkou a pečte 3,5 hodiny.
- Vyberte z rúry, odstráňte alobal. Obráťte rebrá (niektoré sa môžu prevrátiť, to nevadí, len ich otočte). Prelejte ich omáčkou.
- Pečte 30 minút odkryté, v polovici pečenia opäť prelejte omáčkou, kým povrch nie je karamelizovaný a lepkavý. Skontrolujte, či sú rebierka mäkké – trochu ich od seba oddeľte dvoma vidličkami. (Ak nie, prikryte ich a vráťte do rúry, po 4 hodinách by určite mali byť).
- Rebierka vyberte na tanier (použite lyžicu, pretože mäso bude sotva pripevnené ku kosti, ak vôbec). Omáčku premiešajte, aby sa spojila. Podávajte s rebrami.
Možnosti podávania: rebierka servírujte na preliate s trochou omáčky na nich a s trochou na boku.
Individuálny nóbl reštauračný štýl: rebierka položte na tanier a celé ich prelejte omáčkou.