DezertyRecepty

Recept na kávový koláč

Tento kávový koláč je vynikajúcou pochúťkou na raňajky alebo neskorú večeru. Je šťavnatý a jemný, so škoricovou plnkou v strede a maslovou mrveničkou na vrchu.

Ingrediencie

Na náplň:

  • ⅓ šálky hnedého cukru
  • ¼ šálky trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice

Na mrveničku:

  • ⅔ šálky hladkej múky
  • ⅓ šálky hnedého cukru
  • ¼ šálky trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 5 lyžíc masla izbovej teploty

Na cesto:

  • 2 a ½ šálky plus 2 lyžice hladkej múky, preosiatej
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ¾ lyžičky soli
  • ¾ šálky masla izbovej teploty
  • 1 a ½ šálky trstinového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálky plnotučného gréckeho jogurtu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C a vymastite formu.
  2. V malej miske zmiešajte hnedý cukor, trstinový cukor a škoricu.
  3. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, hnedý cukor, trstinový cukor a škoricu. Pridajte maslo a stierkou ho vmiešajte. Miešajte, kým nezostane žiadna suchá múka a zmes sa nebude drobiť.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  5. Pomocou mixéra vymiešajte maslo. Pridajte cukor a premiešajte. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dobre vyšľahajte. Vmiešajte vanilku.
  6. Pridajte štvrtinu suchých prísad a premiešajte, potom pridajte tretinu jogurtu a premiešajte. Opakujte, kým nepridáte všetok jogurt a suché prísady.
  7. Rovnomerne rozotrite polovicu cesta na dno pripravenej formy. Posypte plnkou. Zvyšné cesto po lyžiciach nanášajte na vrch plnky a pomocou stierky alebo noža ho opatrne rozotrite do rovnomernej vrstvy. Navrch posypte mrveničkou.
  8. Pečte 45 až 50 minút, alebo kým špajdľa nevyjde čistá.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang