Tento kávový koláč je vynikajúcou pochúťkou na raňajky alebo neskorú večeru. Je šťavnatý a jemný, so škoricovou plnkou v strede a maslovou mrveničkou na vrchu.
Ingrediencie
Na náplň:
- ⅓ šálky hnedého cukru
- ¼ šálky trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
Na mrveničku:
- ⅔ šálky hladkej múky
- ⅓ šálky hnedého cukru
- ¼ šálky trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
- 5 lyžíc masla izbovej teploty
Na cesto:
- 2 a ½ šálky plus 2 lyžice hladkej múky, preosiatej
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ lyžičky sódy bikarbóny
- ¾ lyžičky soli
- ¾ šálky masla izbovej teploty
- 1 a ½ šálky trstinového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálky plnotučného gréckeho jogurtu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a vymastite formu.
- V malej miske zmiešajte hnedý cukor, trstinový cukor a škoricu.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku, hnedý cukor, trstinový cukor a škoricu. Pridajte maslo a stierkou ho vmiešajte. Miešajte, kým nezostane žiadna suchá múka a zmes sa nebude drobiť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- Pomocou mixéra vymiešajte maslo. Pridajte cukor a premiešajte. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dobre vyšľahajte. Vmiešajte vanilku.
- Pridajte štvrtinu suchých prísad a premiešajte, potom pridajte tretinu jogurtu a premiešajte. Opakujte, kým nepridáte všetok jogurt a suché prísady.
- Rovnomerne rozotrite polovicu cesta na dno pripravenej formy. Posypte plnkou. Zvyšné cesto po lyžiciach nanášajte na vrch plnky a pomocou stierky alebo noža ho opatrne rozotrite do rovnomernej vrstvy. Navrch posypte mrveničkou.
- Pečte 45 až 50 minút, alebo kým špajdľa nevyjde čistá.