V tomto recepte na baklažánové rolky sa tenké plátky baklažánu naplnia v bohatou ricottovou plnkou a potom sa zapečú v chutnej marinara omáčke.
Suroviny
Na baklažán:
- 2 veľké baklažány (vertikálne nakrájané na hrubé plátky)
- morská soľ
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- 2 šálky omáčky Marinara
- píniové oriešky na posypanie
- čerstvé lístky bazalky na ozdobu
Na náplň:
- 2 šálky plnotučného syra ricotta
- ¼ šálky strúhaného syra pecorino
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička citrónovej kôry
- ¼ lyžičky červenej papriky
- ½ lyžičky morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Rúru predhrejte na 220 °C a dva veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
- Baklažánové pláty pokladajte na čistú kuchynskú utierku a posypte soľou. Nechajte 20 minút odstáť, aby sa z baklažánov vytiahla vlhkosť.
- Baklažány osušte a presuňte na pripravené plechy na pečenie. Hojne ich pokvapkajte olivovým olejom a urovnajte v jednej vrstve na plechoch na pečenie.
- Pečte 20 až 30 minút alebo kým baklažány nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu, pričom v polovici pečenia ich otočte.
- Medzitým pripravte náplň. Vo veľkej miske zmiešajte ricottu, pecorino, pretlačený cesnak, oregano, citrónovú kôru, červenú papriku, soľ a niekoľko štipiek korenia.
- Do zapekacej misy s rozmermi 23×33 cm rozotrite marinársku omáčku (možno použiť aj ľubovoľnú omáčka z paradajok, cibule, cesnaku a byliniek).
- Na koniec jedného z opečených plátkov baklažánu naberte asi 2 lyžice plnky a zrolujte, aby sa uzavrela. Umiestnite do pripravenej zapekacej misy švom nadol.
- Opakujte so zvyšnou náplňou a plátkami baklažánu.
- Pekáč zakryte alobalom a pečte 20 minút, alebo kým baklažán nezmäkne.
- Posypte píniovými orieškami,ozdobte čerstvou bazalkou a podávajte.