Tento recept na kuracie mäso pečené v rúre s ryžou si získal srdcia ľudí po celom svete. Maslová cesnaková ryža a šťavnaté pečené kuracie stehná, pečené na jednom plechu za menej ako 10 minút prípravy. Ryža počas pečenia absorbuje šťavu z kuracieho mäsa. Je to ako variť ryžu s domácim vývarom.
Ingrediencie
- 5 kuracích stehien s kosťou, bez kože
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 30 g masla alebo olivového oleja
- 270 g nevarenej bielej ryže
- 375 ml kuracieho vývaru, horúceho
- 315 ml vody, horúcej
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky cibuľového prášku
- 3/4 lyžičky soli
- čierne korenie
- olej v spreji
- čerstvé lístky tymiánu alebo nadrobno nasekaná petržlenová vňať
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Cibuľu a cesnak rozložte do zapekacej misy a do stredu dajte maslo.
- Pečte 15 minút (po 12 minútach skontrolujte, či niektoré kúsky príliš nezhnedli).
- Medzitým zmiešajte kuraciu zmes. Posypte ním kuracie mäso z oboch strán.
- Vyberte pekáč z rúry. Pridajte ryžu a premiešajte.
- Kuracie mäso položte na ryžu. Potom okolo kurčaťa nalejte kurací vývar a vodu.
- Prikryte alobalom a pečte 30 minút. Odstráňte fóliu, postriekajte kurča olejom a pečte ďalších 20 minút, kým sa tekutina nevstrebe.
- Nechajte 5 minút stáť, potom kurča vyberte a ryžu poriadne premiešajte.
- Podľa potreby ozdobte petržlenovou vňaťou alebo tymianom, podávajte a vychutnávajte.