Vďaka špeciálnemu nálevu získate najšťavnatejšie pečené kurča, aké ste kedy v živote mali! Nálev dodá mäsu chuť a vlhkosť a zároveň ich zjemní.
Ingrediencie
Na nálev:
- 2 litre vody
- 1/3 šálky soli
- 2 citróny, rozkrojené na štvrtiny
- 10 vetvičiek petržlenu, čerstvého
- 7 vetvičiek tymianu
- 2 vetvičky rozmarínu
- 5 bobkových listov, čerstvých
- 1⁄4 šálky medu
- 6 roztlačených strúčikov cesnaku
- 1 polievková lyžica čierneho korenia
Na kurča:
- 1,5-2 kg kurčaťa, celé
- 3 lyžice masla, rozpustené
- Soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Do veľkého hrnca nalejte približne 1/3 vody a zvyšné prísady na slaný nálev. Priveďte do varu a varte 1 minútu, miešajte, aby sa soľ rozpustila.
- Odstavte z ohňa a prilejte zvyšnú vodu. Pred použitím nechajte úplne vychladnúť. Nedávajte kurča dovnútra pred úplným vychladnutím.
- Otočte kurča hore nohami (aby stehná a prsia boli na spodnej strane). Ponorte kurča do slaného nálevu, prikryte a nechajte v chladničke 12-24 hodín. Nebojte sa, ak spodná strana kurčaťa nezostane pod vodou – dôležitá je strana s prsami.
- Vyberte kurča z nálevu a osušte ho. Pokvapkajte/potrite väčšinou masla po celej ploche vrátane spodnej strany (maslo pri kontakte stuhne).
- Posypeme korením a štipkou soli. Odstavte na 20 minút.
- Predhrejte teplovzdušnú rúru na 220 °C.
- Znížte teplotu rúry na 180 °C a potom pečte kurča 50 minút až 1 hodinu.
- Po 45 minútach ho skontrolujte, ak nie je rovnomerne prepečené, pekáč otočte a vrch potrite zvyšným rozpusteným maslom.
- Vyberte kurča z pekáča, voľne ho prikryte fóliou a nechajte ho 10 až 15 minút odpočívať.
- Kura je také šťavnaté, že potrebuje len malé pokvapkanie šťavou z panvice.