Butter chicken sa dusí v maslovej paradajkovej omáčke a vonia niekoľkými špeciálnymi koreninami a bylinkami. Uvarte si vlastnú verziu tohto obľúbeného indického jedla.
Ingrediencie
Na kurča a marinádu:
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájané 2cm kocky
- 1/4 šálky plnotučného bieleho jogurtu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica zázvorovo-cesnakovej pasty
- 1 lyžička mletého koriandrového semena
- 1 lyžička chilli
- 1 lyžička rasce
- Soľ podľa chuti
Na omáčku:
- 8 až 10 celých mandlí
- 8 až 10 celých kešu orieškov
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica zázvorovo-cesnakovej pasty
- 1 lyžička cukru
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 2 lyžice sušeného koriandrového semena
- 1 a 1/2 lyžičky mletej garam masaly
- 1/2 lyžičky mletého chilli
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka vody
- 1/4 šálky smotany
- 1/2 lyžičky senovky gréckej
Na podávanie:
- Varená ryža, roti (chlebová placka) alebo chlieb naan
Postup
- Zmiešajte kura a ostatné ingrediencie na marinádu vo veľkej mise. Rukami vmasírujte marinádu do kurčaťa.
- Zakryte plastovým obalom a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo až cez noc.
- Pred prípravou zvyšku receptu namočte kešu a mandle do vody aspoň na hodinu (alebo až cez noc).
- Zahrejte panvicu na stredne vysokú teplotu. Na panvicu kvapnite lyžičku oleja.
- Po dávkach vyberte kuracie mäso z marinády a grilujte ho na panvici 3 až 5 minút z každej strany, kým nie je prepečené (pri krájaní z neho vytečie číra šťava). Panvicu neprepĺňajte.
- Po uvarení premiestnite kura do samostatnej misky. Prikryte a odložte na neskôr.
- Roztopte 1 a 1/2 lyžice masla v stredne veľkej panvici na strednej teplote. Hneď ako sa maslo rozpustí, pridajte zázvorovo-cesnakovú pastu a potom cukor. Duste 1 až 2 minúty.
- Vmiešajte paradajky a varte 8 až 10 minút na stredne vysokej teplote, kým sa nevyvarí všetka prebytočná tekutina. Omáčka by mala mať konzistenciu podobnú paste.
- Pridajte koriander, garam masala, chilli a soľ. Miešajte a varte na strednom ohni 2 až 3 minúty.
- Preneste pastu do mixéra alebo misky kuchynského robota. Pridajte namočené kešu a mandle. Rozmixujte na hladkú pastu.
- Vráťte pastu na panvicu na strednú teplotu. Pridajte vodu do pasty a premiešajte, aby ste vytvorili hladkú omáčku.
- Keď omáčka začne vrieť, pridajte kura a smotanu. Dobre premiešajte. Panvicu prikryjeme a dusíme 5 minút.
- Vypnite oheň a odokryte panvicu. Vmiešajte zvyšnú 1/2 lyžice masla a senovku. Znovu prikryte a nechajte misku odpočívať 8 až 10 minút, aby sa chuť senovky mohla prepojiť s maslovým kuracím mäsom.
- Maslo podávajte s dusenou ryžou basmati, roti alebo naanom. Zvyšky vydržia v chlade zakryté päť dní.