Ak ste ešte nikdy nerobili karamelové jablká, možno vyskúšať tento úžasný recept. Jabĺčka posypať orechami alebo čímkoľvek, kým je karamel ešte teplý. Nutno pracovať rýchlo, pretože karamel veľmi rýchlo tuhne.
Suroviny
- 8 veľkých jabĺk
- 8 drevených paličiek na držanie
- 2 šálky hnedého cukru
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 šálka ľahkého kukuričného sirupu
- 1 šálka masla
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou. Jablká ponorte na niekoľko sekúnd do vriacej vody pomocou dierkovanej lyžice a potom ich osušte papierovými utierkami, aby ste zo šupiek odstránili vosk. Jablká odložte bokom, aby úplne vychladli, približne 30 minút.
- Do spodnej časti každého vychladnutého jablka vložte cez jadrovník tyčinky na uchytenie.
- Plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
- V hrnci na stredne silnom ohni zmiešajte hnedý cukor, sladené kondenzované mlieko, kukuričný sirup a maslo.
- Za stáleho miešania priveďte do varu a potom znížte teplotu.
- Varte (kým teplomer na cukrovinky neukáže 120 °C), za stáleho miešania, aby ste zabránili pripáleniu, približne 25 až 30 minút.
- Karamel je hotový, ak čajová lyžička karamelu nakvapkaná do pohára studenej vody vytvorí pevnú guľôčku.
- Odstráňte karamel z ohňa a vmiešajte vanilkový extrakt.
- Rýchlo ponorte každé jablko do horúceho karamelu tak, aby bolo úplne pokryté.
- Ešte horúce jablká posypte ľubovoľnou polevou. Karamelové jablká nechajte vychladnúť na pripravenom plechu asi 1 hodinu. Pri práci buďte opatrní, karamel je veľmi horúci.
TIP: Keďže karamel si pri varení vyžaduje neustálu pozornosť a pri obaľovaní jabĺk sa budete ponáhľať, pripravte si všetko vopred. Pripravte si papier na pečenie, posýpku v miskách atď.