DezertyRecepty

Recept na najlepšie karamelové jabĺčka

Ak ste ešte nikdy nerobili karamelové jablká, možno vyskúšať tento úžasný recept. Jabĺčka posypať orechami alebo čímkoľvek, kým je karamel ešte teplý. Nutno pracovať rýchlo, pretože karamel veľmi rýchlo tuhne.

Suroviny

  • 8 veľkých jabĺk
  • 8 drevených paličiek na držanie
  • 2 šálky hnedého cukru
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 šálka ľahkého kukuričného sirupu
  • 1 šálka masla
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Priveďte do varu veľký hrniec s vodou. Jablká ponorte na niekoľko sekúnd do vriacej vody pomocou dierkovanej lyžice a potom ich osušte papierovými utierkami, aby ste zo šupiek odstránili vosk. Jablká odložte bokom, aby úplne vychladli, približne 30 minút.
  2. Do spodnej časti každého vychladnutého jablka vložte cez jadrovník tyčinky na uchytenie.
  3. Plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
  4. V hrnci na stredne silnom ohni zmiešajte hnedý cukor, sladené kondenzované mlieko, kukuričný sirup a maslo.
  5. Za stáleho miešania priveďte do varu a potom znížte teplotu.
  6. Varte (kým teplomer na cukrovinky neukáže 120 °C), za stáleho miešania, aby ste zabránili pripáleniu, približne 25 až 30 minút.
  7. Karamel je hotový, ak čajová lyžička karamelu nakvapkaná do pohára studenej vody vytvorí pevnú guľôčku.
  8. Odstráňte karamel z ohňa a vmiešajte vanilkový extrakt.
  9. Rýchlo ponorte každé jablko do horúceho karamelu tak, aby bolo úplne pokryté.
  10. Ešte horúce jablká posypte ľubovoľnou polevou. Karamelové jablká nechajte vychladnúť na pripravenom plechu asi 1 hodinu. Pri práci buďte opatrní, karamel je veľmi horúci.

TIP: Keďže karamel si pri varení vyžaduje neustálu pozornosť a pri obaľovaní jabĺk sa budete ponáhľať, pripravte si všetko vopred. Pripravte si papier na pečenie, posýpku v miskách atď.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang