Krémová syrová omáčka a jemné zemiaky v tomto klasickom francúzskom jedle spolu vytvárajú lahodný návykový zážitok. Tieto domáce gratinované zemiaky sú na stole vždy vítané a ich príprava je veľmi jednoduchá. Výborne sa hodia napríklad k bravčovému či kuraciemu mäsu. Na spestrenie experimentujte s rôznymi syrmi.
Čo budete na prípravu tých najlepších gratinovaných zemiakov potrebovať a ako postupovať sa dozviete v našom recepte.
Ingrediencie na gratinované zemiaky
Na prípravu tohto špičkového receptu na gratinované zemiaky budete potrebovať tieto ingrediencie:
- Zemiaky: Tento recept sa začína tenkými plátkami červenohnedých zemiakov.
- Cibuľa: Cibuľu nakrájajte na kolieska, aby ste ju mohli položiť na zemiaky.
- Korenie: Tieto krémové zemiaky au gratin sú jednoducho ochutené len soľou a korením.
- Maslo a múka: Syrová omáčka sa začína zápražkou z masla a hladkej múky.
- Mlieko alebo smotana: Nezabudnite pomaly zašľahať mlieko alebo smotanu, aby sa vytvorila čo najkrémovejšia konzistencia.
- Syr: Veď nie je všetko lepšie s rozdrveným syrom čedar?
Tipy na suroviny na gratinované zemiaky
Najlepšie zemiaky na prípravu gratinovaných zemiakov sú zemiaky varného typu C; majú najviac škrobu a vytvárajú najkrémovejšiu omáčku. (Sú ideálne aj na prípravu zemiakovej kaše a pečených zemiakov).
Možno budete v pokušení znížiť množstvo kalórií tým, že namiesto smotany použijete polovicu mlieka. Pre tú správnu chuť je však najlepšia šľahačková smotana, ktorá omáčku krásne zahustí.
Namiesto čedaru môžete použiť aj parmezán Parmigiano Reggiano. Ak ho nenájdete, výbornou a ešte chutnejšou náhradou je Pecorino Romano.
Ako pripraviť gratinované zemiaky
Začnite tým, že zemiaky nakrájate na čo najtenšie a najrovnomernejšie plátky. Ak máte krájač na mandolíne, môžete ho použiť.
- Pripravte gratin: Na dno pripravenej zapekacej misy navrstvite polovicu zemiakov. Dochuťte. Navrch poukladajte plátky cibule a potom zvyšné zemiaky. Opäť ochuťte.
- Pripravte omáčku: V hrnci rozpustite maslo, postupne zašľahajte múku a soľ a varte asi 1 minútu. Postupne zašľahajte smotanu alebo mlieko. Za stáleho šľahania varíme, kým zmes nezhustne. Vmiešajte syr.
- Zapečte: Zemiaky zalejeme omáčkou. Pokrm zakryte fóliou a pečte vo vyhriatej rúre, kým zemiaky nezmäknú a omáčka nebude bublať.
Na dosiahnutie najlepších výsledkov nakrájajte zemiaky na polcentimetrové (alebo tenšie) plátky. Ak máte mandolínu, použite ju.
Recept na gratinované zemiaky
Nič sa nevyrovná gratinovaným zemiakom, ktoré vyzdvihnú každé jedlo na vrchol. Tento krémový, dekadentný a veľmi sýty recept určite poteší každého pri stole.
Ingrediencie na gratinované zemiaky
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
- 2 šálky smotany alebo mlieka
- 1 šálka rozdrobeného syra čedar
- 5 šálok tenko nakrájaných ošúpaných zemiakov (asi 6 stredne veľkých)
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
Postup na gratinované zemiaky
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vo veľkom hrnci roztopte maslo na miernom ohni. Vmiešajte múku, soľ a korenie do hladka.
- Postupne pridávajte mlieko. Priveďte do varu; varte a miešajte 2 minúty alebo kým nezhustne.
- Odstavte z ohňa; miešajte syr, kým sa nerozpustí. Pridajte zemiaky a cibuľu.
- Preložte do vymastenej zapekacej misy. Prikryte a pečte 1 hodinu. Odokryte; pečte 30-40 minút alebo kým zemiaky nezmäknú. V prípade potreby posypte ďalším korením.
Ako podávať gratinované zemiaky
Niektorí kuchári tieto gratinované zemiaky radi podávajú samostatne ako kompletné jedlo. Na tom určite nie je nič zlé.
Samozrejme, je to skvelá príloha k mnohým vašim obľúbeným jedlám – a bude to skvelý doplnok každého sviatočného stola. Preskúmajte tieto recepty, v ktorých nájdete inšpiráciu na lákavé kombinácie:
- Dusená bravčová panenka so zeleninou
- Artičoky s papájovým pestom
- Grilovaný filet z lososa
- Bravčové pečené koleno s hubami
- Cícer na paprike
Ako skladovať gratinované zemiaky
Zvyšky gratinovaných zemiakov skladujte v plytkej vzduchotesnej nádobe v chladničke. Znovu ich ohrejte prikryté alobalom v rúre vyhriatej na 180 °C, kým sa neprehrejú a nevybublajú.
Gratinované zemiaky neodporúčame zmrazovať, pretože sú veľmi bohaté na mliečne výrobky. Mliečne výrobky.
Recept na gratinované zemiaky batáty
Vaše sladké zemiaky sú unavené z pečenia. Dajte im šancu stať sa niečím oveľa zaujímavejším a urobte z nich gratinované sladké zemiaky. Tak ako klasické zemiaky, aj batáty sa navrstvia s množstvom syra a bylinkovej smotanovej omáčky a zapečú sa dozlatista.
Ingrediencie na gratinované zemiaky batáty
- 3 lyžice masla, zmäknuté, rozdelené, plus ďalšie na alobal
- 4 lyžičky cesnaku, nasekaného
- 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvého tymianu, plus ďalšie na podávanie
- 1 lyžica nasekaných čerstvých šalviových listov
- soľ
- 1 šálka hustej smotany
- 3/4 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 2 veľké vajcia
- 3/4 šálky strúhaného parmezánu, rozdelené
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 1 kg sladkých zemiakov, ošúpané a nakrájané na 0,3 cm hrubé plátky
- 2 a 1/3 šálky strúhaného syra Gruyère (alebo iného tvrdého syra), rozdelené
Postup na gratinované zemiaky batáty
- Predhrejte rúru na 180 °C. Pekáč alebo zapekaciu misu vymastite 1 lyžicou masla.
- V malom hrnci na miernom ohni rozpusťte 2 lyžice masla. Keď maslo začne peniť, pridajte cesnak a za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, približne 30 sekúnd. Pridajte tymian, šalviu a 1/2 lyžičky soli a za občasného miešania varte, kým sa nezahreje, približne 30 sekúnd.
- Pridajte smotanu, mlieko, škoricu a muškátový oriešok. Priveďte do varu (nenechajte zovrieť) a za občasného miešania varte, kým mierne nezhustne, asi 5 minút. Odstavte z ohňa.
- V stredne veľkej mise rozšľahajte vajcia. Za stáleho šľahania pomaly prilievajte 1 šálku smotanovej zmesi do vajec po niekoľkých polievkových lyžiciach, kým sa nezapracuje. Vajíčkovú zmes pridajte do hrnca so zvyšnou smotanovou zmesou a šľahajte, kým sa nespojí. Vmiešajte 1/2 pohára parmezánu.
- Dno pripravenej misy vyložte vrstvou zemiakov, mierne prekrývajúcich sa plátkov; ochuťte štipkou soli. Navrch položte 2/3 pohára Gruyère a 2/3 pohára smotanovej zmesi. Postup zopakujte 3-krát a na záver naneste smotanovú zmes. Poslednú vrstvu posypte zvyšnou 1/4 šálky parmezánu.
- Kúsok alobalu vymažte maslom a misu pevne prikryte. Gratin pečte 30 minút, odokryte a pokračujte v pečení, kým sa na bokoch neobjavia bublinky a nezískajú zlatohnedú farbu, približne ďalších 30 minút. Na vrch nasypte tymian.
Recept na zeleninu au gratin
Tento neodolateľne krémový gratin plný zeleniny môže byť skvelou prílohou, ale obľúbite si ho aj ako fantastický hlavný chod. Ukážeme vám, ako pripraviť klasickú bešamelovú omáčku, správne uvariť zeleninu a pripraviť jedlo, ktoré si všetci zamilujú.
Tento zeleninový nákyp au gratin je maslový a bohatý vďaka bešamelovej omáčke – klasické francúzske jedlo. A je také krémové bez toho, aby ste potrebovali veľa syra.
Ingrediencie na zeleninu au gratin
Bešamelová omáčka:
- ⅓ šálky masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
- ⅓ šálky múky
- 3 šálky plnotučného mlieka
- ¼ lyžičky rozmarínu
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky korenia
- ¼ šálky smotany
Zelenina:
- 2 zemiaky nakrájané na 1 cm
- ½ šálky ružičiek karfiolu
- 3 mrkvy nakrájané na 0,5 cm
- ½ šálky fazuliek nakrájanej na 0,5 cm
- ¼ šálky zeleného hrášku
Syrová posýpka:
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- ½ šálky strúhaného taveného syra alebo mozzarelly
- 2 lyžičky strúhanky
Postup na zeleninu au gratin
- Do 2 a ½ šálky vriacej vody pridajte zemiaky a varte 3 minúty v stredne veľkom hrnci. Do toho istého hrnca pridajte mrkvu a varte ďalšie 3 minúty. Potom pridajte karfiol a fazuľu a varte ďalšie 3 minúty. Nakoniec pridajte zelený hrášok, varte jednu minútu a všetku zeleninu sceďte. Odstavte.
- Bešamelová omáčka: V hrnci s ťažkým dnom rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte cesnak a cibuľu a restujte 2 minúty. Pridajte múku a zašľahajte ju do masla. Varte 2 minúty, kým sa múka nerozvarí a nevonia mierne po orechoch.
- Znížte plameň a za stáleho šľahania začnite rovnomerným prúdom pridávať mlieko. Mlieko pridávajte po častiach a zašľahajte ho do múky, kým nezhustne, a postupne pridávajte ďalšie mlieko. Zabránime tak tomu, aby omáčka hrudkovala.
- Pridáme rozmarín a dochutíme soľou a korením. Znížte teplotu na minimum a za častého šľahania varte, kým omáčka nezhustne natoľko, že pokryje chrbát lyžice, približne 3 – 4 minúty. Pridajte smotanu a premiešajte. Odstavte z ohňa a nechajte bokom.
- Do omáčky pridajte zeleninu a dobre premiešajte. Nalejte ju do zapekacej misy a lyžicou ju zľahka zarovnajte. Zeleninu rovnomerne posypte parmezánom, syrom mozzarella a strúhankou.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C 20 minút alebo kým vrch nie je zlatistý.
- Vyberte z rúry a podávajte horúce s chlebom. Aby bolo jedlo ešte zdravšie a sýtejšie, vyskúšajte domáci celozrnný chlieb.
Gratinované zemiaky ponúkajú inšpirácie mnohé variácie – zaliať krémovou smotanovo-syrovou omáčkou a zapiecť môžete takmer čokoľvek a chuť bude vždy výborná.
TIP: Skúste si pripraviť chrumkavé zemiakové Rosti, ktoré si môžete pripraviť na mnoho spôsobov.