Farro je taliansky názov pre tri formy starodávnej pšenice. Farro, ktoré sa zvyčajne nájde v obchode, je odroda emmer. Ide o rustikálne pšeničné zrná, ktoré sú ideálne do šalátov, polievok aj samostatne.
Suroviny
- 1 šálka neuvareného a prepláchnutého farro
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžice citrónovej šťavy, viac podľa chuti
- 1/2 lyžice čerstvých tymiánových listov
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ lyžičky dijonskej horčice
- ½ lyžičky morskej soli
- mleté čierne korenie
- ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- štipka vločiek červenej papriky (nepovinné)
Postup
- Naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou a priveďte ho do varu.
- Pridajte farro, znížte teplotu a varte, kým farro nezmäkne ale stále zostane al dente – 15 až 20 minút (môže byť aj viac, závisí od odrody, ktorú použijete).
- Farro sceďte, rozložte na veľký tanier alebo plech a nechajte 20 minút chladnúť a sušiť. Tým sa zabráni ďalšiemu zaparovaniu, ktoré by spôsobilo kašovitosť.
- Pripravte citrónovo-bylinkový dresing: Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, tymián, pretlačený cesnak, horčicu, soľ a korenie. Pridajte farro a premiešajte. Vmiešajte petržlenovú vňať a vločky červenej papriky, ak ich používate.
- Podľa chuti dochuťte a podávajte.
TIP: Uvarené farro možno skladovať v chladničke až 5 dní.