Sladké zemiaky sú samy o sebe dosť sladké, preto sme do tejto batatovej kaše pridali slané prísady, aby sme vyvážili ich prirodzenú sladkosť. Na výbornú chuť vám stačí petržlenová vňať a jarná cibuľka v kombinácii s kyslou smotanou a maslom.
Ingrediencie
- 2 kg sladkých zemiakov, ošúpané a nakrájané na kocky
- 2 lyžičky soli
- ⅓ šálky nadrobno nakrájanej jarnej cibule, väčšinou zelené časti
- ⅓ šálky nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 malý až stredne veľký strúčik cesnaku, prelisovaný alebo pomletý
- ¼ šálky kyslej smotany
- 3 lyžice masla nakrájaného na kocky
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička olivového oleja
Postup
- Sladké zemiaky nakrájané na kocky vložte do veľkého hrnca a pridajte vodu, aby bola 1cm nad batatmi. Pridajte čajovú lyžičku soli a zmes priveďte do varu na stredne silnom ohni. Znížte teplotu a varte odkryté, kým zemiaky nezmäknú, približne 9 až 12 minút.
- Zemiaky dobre sceďte a potom ich vráťte do hrnca. Sladké zemiaky roztlačte na požadovanú konzistenciu.
- Okamžite pridajte takmer všetku zelenú cibuľku a petržlenovú vňať, pričom si z každého z nich nechajte malé množstvo na ozdobu. Pridajte cesnak a premiešajte.
- Potom vmiešajte väčšinu kyslej smotany (približne 1 lyžicu si nechajte na ozdobu), celé maslo a zvyšnú čajovú lyžičku soli. Podľa chuti dochuťte ďalšou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Zemiakovú kašu preložíme do servírovacej misy a lyžicou na ňu navrstvíme kyslú smotanu. Posypte cibuľkou a petržlenovou vňaťou, zľahka pokvapkajte olivovým olejom a na záver posypte korením.
- Podávajte ihneď. Zvyšky vydržia prikryté a v chladničke 3 až 4 dni.