DezertyRecepty

Recept na krehké sušienky

Tieto sušienky v sebe spájajú zaujímavú hru cukru a soli. Vďaka maslovej chuti a drobivej štruktúre sú skutočne veľmi chutné.

Suroviny

  • 1 šálka (227 g) masla (zmäknuté)
  • 1/2 šálky (100 g) cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 šálky (240 g) hladkej múky

Postup

  1. V miske mixéra s nástavcom na miešanie alebo vo veľkej miske ručným mixérom šľahajte maslo, cukor, vanilkový extrakt a soľ na stredne vysokej rýchlosti, kým nie sú bledé a nadýchané, približne 2 minúty.
  2. Pridajte múku a miešajte na nízkych otáčkach, kým sa nevytvorí tuhé cesto. Cesto sa môže zdať spočiatku príliš suché, ale pokračujte v šľahaní a v polovici práce sa zastavte, aby ste gumovou stierkou oškrabali steny misy. Hneď ako sa cesto spojí, prestaňte miešať.
  3. Na vykrajované sušienky: Na kuchynskú linku položte veľký kus plastovej fólie. Cesto z misy na miešanie vyškrabte na plastovú fóliu. Vytvarujte cesto do tvaru kotúča s hrúbkou asi 2,5 cm.
  4. Pomocou fólie si môžete pomôcť pri tvarovaní cesta bez toho, aby sa vám lepilo na ruky. Cesto uzavrite do fólie a vložte do chladničky, aby sa aspoň 30 minút chladilo.
  5. Pre typ sušienok „nakrájaj a upeč“: Na kuchynskú linku položte veľký kus fólie. Cesto vyškrabte z misy na plastovú fóliu. Z cesta vytvarujte klátik s priemerom asi 6,5 cm.
  6. Pomocou fólie si môžete pomôcť pri tvarovaní cesta bez toho, aby sa vám lepilo na ruky. Cesto uzavrite do fólie a dajte ho do chladničky, aby sa aspoň 1 hodinu chladilo, kým nestuhne.
  7. Kým sa cesto chladí predhrejte rúru na 180 °C. Dva plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  8. Na vykrajované sušienky: Pracovnú plochu si bohato poprášte múkou. Ak je cesto príliš tuhé na to, aby sa dalo ľahko vyvaľkať, jemne zatlačte valčekom pevne do cesta a opakovane poklepávajte po celom povrchu cesta, aby bolo poddajnejšie. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 až 1,5 cm. Pravidelne poprášte múkou, aby sa nelepilo.
  9. Sušienky ukladajte na papierom vyložené plechy asi 2 cm od seba. Odrezky môžete ešte niekoľkokrát pozbierať, vyvaľkať a vykrojiť ďalšie sušienky.
  10. Pre koláčiky na krájanie a pečenie: Pomocou ostrého noža nakrájajte sušienky na plátky hrubé 1 až 1,5 cm. Sušienky rozložte na plechy vyložené papierom asi 2 cm od seba.
  11. Pečte, kým nezačnú na okrajoch ľahko hnednúť, približne 20 minút, pričom v polovici pečenia plechy otočte. Stred sušienok by mal byť matný a na dotyk suchý.
  12. Nechajte sušienky na plechu vychladnúť 10 minút a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
  13. Sušienky môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe až 1 týždeň.

TIP: Pri pečení koláčikov môžete dokonca vynechať chladenie cesta. Cesto rozdeľte do dvoch papierom vyložených okrúhlych foriem na koláče a stlačte ho do rovnomernej vrstvy. Pečte približne 30 minút pri teplote 180 °C. Sušienkový plát nechajte 10 minút vychladnúť vo forme a potom ho pomocou papiera vyberte. Ešte teplý nakrájajte na plátky.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang