Táto zemiaková polievka si vyžaduje trochu námahy, ale stojí to za to. Túto polievku zvyčajne podávame ako špeciálnu pochúťku, pretože sa neodporúča ľuďom, ktorí počítajú kalórie.
Ingrediencie
- 500 g slaniny, nakrájanej na kúsky
- 2 stonky zeleru nakrájané na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, roztlačené
- 8 zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
- 4 šálky kuracieho vývaru alebo toľko, aby pokryl zemiaky
- 3 lyžice masla
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1 šálka plnotučnej smotany
- 1 lyžička sušeného estragónu
- 3 lyžičky nasekaného čerstvého koriandra
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Slaninu vložte do panvice a na stredne silnom ohni ju za občasného otáčania opekajte 5 až 10 minút, kým rovnomerne nezhnedne.
- Kúsky slaniny osušte na papierových obrúskoch. Okrem 1/4 šálky slaninového tuku nechajte odkvapkať.
- Zeler a cibuľu varte vo výpeku zo slaniny, kým cibuľa nezmäkne a nie je priesvitná, približne 5 minút.
- Vmiešajte cesnak a pokračujte vo varení 1 až 2 minúty.
- Pridajte zemiaky nakrájané na kocky a premiešajte. Smažte 3 až 4 minúty.
- Do panvice vráťte slaninu a pridajte toľko kuracieho vývaru, aby boli zemiaky len zakryté.
- Prikryte a varte, kým zemiaky nezmäknú, 15 až 20 minút.
- Medzitým rozpustite maslo na samostatnej panvici na strednom ohni. Vmiešajte múku. Za stáleho miešania varte 1 až 2 minúty.
- Vmiešajte plnotučnú smotanu, estragón a koriander.
- Smotanovú zmes priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým nezhustne, približne 5 minút.
- Smotanovú zmes pridajte do zemiakovej zmesi, premiešajte.
- Asi 1/2 polievky prelejte do mixéra a rozmixujte na pyré.
- Vráťte ju do hrnca.
- Podľa chuti upravte korenie.