Predstavujeme vám nový obľúbený recept na zemiaky. Šialene chrumkavé zvonka a nadýchané zvnútra.
Tipy a triky
Príprava je jednoduchá – uvariť, roztlačiť, pokvapkať, upiecť. Po roztlačení nechajte zemiaky trochu vysušiť. Tým sa zabezpečí optimálna chrumkavosť. Použite maslo a trochu oleja.
Maslo dodá chuť, olej zabezpečí rovnomernejšie a lepšie zhnednutie a chrumkavosť. Nemôžete použiť len maslo, pretože sa pri vysokých teplotách v rúre pripáli.
Takisto môžete úplne pokojne pridať ochucovadlá, ako je cesnak a sušené bylinky, ale tie sa trochu pripália, takže na povrchu zostanú malé čierne kúsky.
Ingrediencie:
- 1-1,2 kg stredne veľkých zemiakov
- 1 lyžica soli
- 2 lyžice nesoleného masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 3/4 lyžičky soli (na posypanie)
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- nadrobno nasekaná petržlenová vňať
Postup:
- Uvarte zemiaky: Priveďte hrniec s vodou do varu, pridajte 1 PL soli. Zemiaky varte do mäkka – malé zemiaky by mali trvať približne 20 až 25 minút, stredne veľké možno 30 minút. Nevadí, ak sa šupka odlepí. Prípadne ich uvarte na pare alebo v mikrovlnnej rúre.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Zemiaky sceďte a nechajte ich približne 5 minút schnúť v cedníku.
- Rozdrvte ich! Položte ich na plech a potom ich veľkou vidličkou alebo škrabkou na zemiaky roztlačte tak, aby zostali vcelku.
- Nechajte ich na plechu približne 5 minút vysušiť – budú chrumkavejšie!
- Pokvapkajte maslom a potom olivovým olejom. Posypte soľou a korením.
- Pečte 45 minút (malé zemiaky) až 55 minút (stredné zemiaky) alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Neobracajte.
- Podávajte horúce, podľa potreby posypané petržlenovou vňaťou.