Recepty

Recept na Cottage pie

Tento recept na anglickú klasiku má pikantnú mletú hovädziu náplň zaliatu omáčkou, na ktorej je krémová zemiaková kaša, upečená dozlatista. Jedno z najlepších jedál z mletého hovädzieho mäsa.

Toto jedlo je bohaté na mäso a sacharidy, takže sa veľmi dobre hodí k čerstvým šalátom, napríklad k rukolovému s balzamikovým dresingom alebo k záhradnému šalátu s francúzskym alebo talianskym dresingom.

Suroviny

  • 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 1 mrkva, nadrobno nakrájaná
  • 1 zeler, nadrobno nakrájaný
  • 750 g mletého hovädzieho mäsa
  • 40 g hladkej múky
  • 55 g paradajkového pretlaku
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 125 ml červeného vína (alebo vody)
  • 1 kocka hovädzieho bujónu, rozdrvená (kocka bujónu alebo 1 lyžička bujónu v prášku)
  • 2 lyžice worcestrovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo 3 vetvičky čerstvého tymiánu)
  • 2 sušené bobkové listy
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia

Na polevu:

  • 1,2 kg zemiakov, ošúpané a nakrájané na 2,5 cm kocky
  • 165 ml mlieka, zohriate
  • 30 g masla

Parmezánová krusta:

  • 30 g masla
  • 20 g parmezánu, nastrúhaného

Postup

  1. Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a varte 1 minútu. Potom pridajte mrkvu a zeler. Varte 3 minúty alebo kým nezmäkne a nezosladne.
  2. Zvýšte teplotu na vysokú. Pridajte hovädzie mäso a varte ho, kým nezhnedne.
  3. Pridajte múku a premiešajte. Pridajte paradajkový pretlak, vývar, červené víno, kocku bujónu, worcestrovú omáčku, tymián, bobkový list, soľ a korenie.
  4. Priveďte do varu, potom znížte teplotu. Varte 30 minút za občasného miešania, kým sa nezredukuje na konzistenciu omáčky. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli.
  5. Preložíme do koláčovej misy (1,5 l litra). Prikryte, nechajte vychladnúť, ak máte čas (aj cez noc).
  6. Predhrejte rúru na 180 °C.
  7. Zemiaky varte vo vriacej vode 15 minút alebo kým nezmäknú. Potom ich scedíme a vrátime do hrnca na vypnutom sporáku. Krátko ich pretrepte a nechajte asi 30 sekúnd vysušiť v pare.
  8. Pridajte maslo a roztlačte ho, kým sa nerozpustí, potom pridajte mlieko a soľ. Roztlačte na hladkú kašu.
  9. Rozotrite na koláč, vidličkou zdrsnite povrch (drsnejší povrch = viac zlatistých kúskov). Posypeme parmezánom, pokvapkáme maslom (alebo to vynecháme a pokvapkáme len olivovým olejom).
  10. Pečieme 25-30 minút alebo kým nie je vrch zlatistý.
  11. Pred podávaním nechajte 5 minút odstáť a podľa potreby ozdobte lístkami čerstvého tymiánu.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang