Bešamelová omáčka je klasická francúzska omáčka, ktorá sa vyrába z mlieka, masla a múky. Často sa používa do rôznych jedál, ako sú jednoduché lasagne, gratinované zemiaky, makaróny so syrom a musaka. Vďaka svojej jemnej chuti a krémovej štruktúre je skvelým doplnkom každého jedla.
Bešamelová omáčka sa začína zápražkou, čo je zmes masla a múky. Maslo sa rozpustí na panvici, pridá sa múka a mieša sa, kým sa nevytvorí pasta. Táto pasta sa potom pomaly varí, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom sa do zápražky pomaly pridáva mlieko a mieša sa, kým sa úplne nezapracuje.
Pred pridaním mlieka do zápražky je potrebné ho priviezť do varu. Po pridaní mlieka sa omáčka varí, až kým nezhustne. Bešamelová omáčka sa môže ochutiť soľou a korením alebo iným korením, ako je muškátový oriešok, kajenské korenie a paprika.
Na dochutenie omáčky sa môžu pridať aj ďalšie prísady, ako napríklad syr, bylinky, cesnak a cibuľa.
Na Slovensku je bešamelová omáčka najviac známa kvôli lasagniam. Väšina receptov ju obsahuje, ale existuje aj veľa takých, kde je bešamelová omáčka nahradená cottage syrom či inou náhradou.
Recept – lasagne
Vyskúšajte k domácim lasagniam uvariť aj bešamelovú omáčku a vaše lasagne budú krémovejšie.
Ingrediencie na lasagne
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, pomletého
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 balenie lasagní
- 300 g cottage syra
- 2 vajcia
- 250 g strúhaného parmezánu
- 1 balenie mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného
- 300 g strúhaného syra mozzarella
Postup na lasagne
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vo veľkej panvici na strednom ohni varte hovädzie mäso, cibuľu a cesnak, kým hovädzie mäso nezhnedne. Tuk nechajte odkvapkať.
- Vmiešajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, oregano, bazalku, soľ a korenie. Dusíme 15 minút.
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Pridajte rezance lasagní a varte 8 až 10 minút.
- Do väčšej zamekacej misi vrstvite pripravenú omáčku, lasagne a cottage syr, mozzarela syr a parmezán. Opakujte tak kým sa vám neminú všetky suroviny.
- Vrch posypte zvyšným syrom mozzarela a pečte podľa návodu na lasagňové cestoviny, približne 20 minút.
TIP: Vyskúšajte aj jednoduchú a o nič menej chutnú omáčku Béarnaise, ktorú nájdete v recepte na pošírované vajcia.
Recept – vegánska bešamelová omáčka
Vegánska verzia bešamelovej omáčky je menej kalorická, príprava je takmer rovnaká.
Vegánska bešamelová omáčka je krémová omáčka bez mliečnych výrobkov, ktorá sa dá použiť ako poleva alebo základ mnohých jedál. Tradične sa vyrába z kombinácie vegánskeho mlieka, napríklad mandľového alebo kokosového, vegánskeho masla a múky.
Môže sa tiež ochutiť bylinkami a korením, ako je muškátový oriešok, cesnak a cibuľový prášok. Túto omáčku možno použiť do rôznych jedál, napríklad do lasagní, makarónov so syrom a dokonca aj na zapekanú zeleninu.
Ingrediencie na vegánskú bešamelovú omáčku
- 2 lyžice vegánskeho masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml mandľového mlieka
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
Postup na vegánskú bešamelovú omáčku
- Vegánske maslo zohrejte v stredne veľkej panvici na miernom ohni.
- Pridajte hladkú múku a miešajte, kým sa nevytvorí pasta.
- Pomaly pridávajte mandľové mlieko za stáleho šľahania, aby ste zabránili vzniku hrudiek.
- Pridajte pretlačený cesnak, soľ, korenie a muškátový oriešok a miešajte, kým sa nespoja.
- Zmes za stáleho miešania priveďte do varu a varte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
- Odstavte z ohňa a podávajte.
História bešamelovej omáčky
Bešamel je známy minimálne od 17. storočia a spopularizoval ho kuchár François Pierre La Varenne z Francúzska. Pôvodne sa nazýval „sauce blanche“ a používal sa do rôznych jedál, ako sú makaróny so syrom a lasagne.
Dnes je bešamel stále obľúbenou omáčkou a používa sa v mnohých jedlách na celom svete. Je základom talianskej, francúzskej a španielskej kuchyne a často sa používa ako základ krémových omáčok na cestoviny, do polievok a ako poleva na zapekané jedlá.
Pokiaľ ste ešte neskúšali ochutnať bašamelovú omáčku spolu s batátovými chipsami, mali by ste to čím skôr napraviť. Ide totiž o jedinečné spojenie chutí a vôní.
S bešamelovou omáčkou sa občas zamieňa omáčka Alfredo, ktorá sa podáva s cestovinami fettuccine. Hoci sú omáčky chuťovo podobné, pripravujú sa rôznymi spôsobmi.
Recept – makaróny so syrom
Namiesto makarónov použite rôzne iné druhy cestovín, ako napríklad penne či rigatoni. Môžete si domáce cestoviny pripraviť aj doma.
Ingrediencie na makaróny so syrom
- 1 balenie makarónov
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička horčice
- 1/2 lyžičky soli
- 500 ml mlieka
- 450 g ostrého syra čedar
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup na makaróny so syrom
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Pridajte makaróny a varte 8 až 10 minút alebo kým nie sú al dente a sceďte.
- V stredne veľkom hrnci rozpustite maslo na miernom ohni. Vmiešajte múku, syr čedar, horčicu a soľ. Postupne zašľahajte mlieko. Za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne a nezačne bublať.
- Odstavte z ohňa a miešajte syr, kým sa nerozpustí. Vmiešajte korenie.
- Makaróny vložte do zapekacej misy. Na makaróny nalejte syrovú omáčku a premiešajte.
- Pečte v predhriatej rúre 30 minút, alebo kým vrch nie je mierne hnedý.
Ako uskladniť bešamelovú omáčku
Bešamelovú omáčku môžete skladovať v chladničke až 4 dni. Ak chcete omáčku uskladniť, prelejte ju do nádoby s vekom a vložte do chladničky. Keď ste pripravení omáčku použiť, vyberte ju z chladničky a zohrejte ju v hrnci na miernom ohni za občasného miešania.
Bešamelová omáčka – recept
Táto omáčka je hotová do 15 minút a ingrediencie pre jej uvarenie máte určite doma.
Suroviny – bešamelová omáčka
- 30 g masla
- 3 až 4 lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- mleté čierne korenie
- soľ
- muškátový oriešok
Postup – bešamelová omáčka
- 30 g masla (asi 3 až 4 lyžice) rozpustíme, pridáme 3 až 4 lyžice hladkej múky a miešaním vytvoríme hladkú hmotu. Keď začne ľahko červenieť, vlejeme do nej mlieko (smotanu), osolíme a okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška. Na miernom ohni miešame asi 10 minút, kým nezhustne.
- Podávame k zapekaným jedlám, jedlám z hydiny, vajec, zeleniny a bielych druhov mäsa. Omáčku môžme prichutiť čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Základom dobrej prípravy je správne spojenie horúcej zápražky s chladným mliekom.
- Ak do bešamelu pridáme 4 lyžice ostrejšieho strúhaného syra, získame omáčku Mornay. Správne pripravená omáčka má byť svetlá a priesvitná.
Bešamelová omáčka sa hodí k neuveriteľne veľa jedlám. Potraviny ako múka, mlieko a maslo má doma hádam každý, takže príprava je rýchla, jednoduchá a aj pre začiatočníkov v kuchyni. Navyše ak si ju pripravíte s domácimi cestovinami o skutočný kulinársky zážitok máte postarané.
Ak je pre vás bešamelová omáčka prijemná a dávate prednosť skôr výraznejším a pikantnejším chutiam vyskúšajte špagety puttanesca.