Na prípravu týchto citrónových tyčiniek potrebujete len 7 ingrediencií. Pečte ich pri nižšej teplote, aby ste sa vyhli prepečeniu. Ideálne na piknik, brunch, detskú oslavu i svadobnú hostinu.
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 šálka (230 g) nesoleného masla, rozpusteného
- 1/2 šálky (100 g) kryštálového cukru
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 2 šálky + 2 lyžice (265 g) hladkej múky (lyžica a zarovnanie)
Citrónová náplň:
- 2 šálky (400 g) kryštálového cukru
- 6 lyžíc (46 g) hladkej múky
- 6 veľkých vajec
- 1 šálka (240 ml) citrónovej šťavy (asi 4 citróny)
- voliteľné: cukor na posypanie
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C. Dno a boky plechu vyložte papierom, pričom po stranách nechajte presah, aby ste mohli hotové tyčinky vyklopiť.
- Urobte cesto: V mise zmiešajte rozpustené maslo, cukor, vanilkový extrakt a soľ. Pridáme múku a premiešame, aby sa úplne spojila.
- Cesto bude husté. Pevne ho vtlačte do pripravenej formy a uistite sa, že vrstva je rovnomerná. Pečte 20 až 22 minút alebo kým okraje nie sú mierne hnedé. Vyberte z rúry.
- Pomocou vidličky urobte diery po celej hornej časti teplého cesta. Pomáha to plnke priľnúť.
- Pripravte náplň: Do veľkej misy preosejte cukor a múku. Vmiešajte vajcia a potom citrónovú šťavu, kým sa úplne nespoja.
- Plnku nalejte na teplé cesto. Tyčinky pečte 22-26 minút alebo kým stred nie je relatívne pevný a už sa netrasie. Vyberte tyčinky z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Odporúčame podávať vychladené.
- Po vychladnutí zdvihnite papier z plechu pomocou previsu na bokoch. Pred podávaním poprášte cukrom a nakrájajte na štvorce.
- Ak chcete mať úhľadné štvorce, medzi jednotlivými rezmi utrite nôž dočista.
Pokiaľ ste citrónovej šťavy odšťavili viac, ako je požadované množstvo, alebo máte priveľa citrónov, odporúčame vyskúšať aj citrónový zákusok.