DezertyRecepty

Citrónové tyčinky s krehkým cestom – recept

Na prípravu týchto citrónových tyčiniek potrebujete len 7 ingrediencií. Pečte ich pri nižšej teplote, aby ste sa vyhli prepečeniu. Ideálne na piknik, brunch, detskú oslavu i svadobnú hostinu.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 šálka (230 g) nesoleného masla, rozpusteného
  • 1/2 šálky (100 g) kryštálového cukru
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 šálky + 2 lyžice (265 g) hladkej múky (lyžica a zarovnanie)

Citrónová náplň:

  • 2 šálky (400 g) kryštálového cukru
  • 6 lyžíc (46 g) hladkej múky
  • 6 veľkých vajec
  • 1 šálka (240 ml) citrónovej šťavy (asi 4 citróny)
  • voliteľné: cukor na posypanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 °C. Dno a boky plechu vyložte papierom, pričom po stranách nechajte presah, aby ste mohli hotové tyčinky vyklopiť.
  2. Urobte cesto: V mise zmiešajte rozpustené maslo, cukor, vanilkový extrakt a soľ. Pridáme múku a premiešame, aby sa úplne spojila.
  3. Cesto bude husté. Pevne ho vtlačte do pripravenej formy a uistite sa, že vrstva je rovnomerná. Pečte 20 až 22 minút alebo kým okraje nie sú mierne hnedé. Vyberte z rúry.
  4. Pomocou vidličky urobte diery po celej hornej časti teplého cesta. Pomáha to plnke priľnúť.
  5. Pripravte náplň: Do veľkej misy preosejte cukor a múku. Vmiešajte vajcia a potom citrónovú šťavu, kým sa úplne nespoja.
  6. Plnku nalejte na teplé cesto. Tyčinky pečte 22-26 minút alebo kým stred nie je relatívne pevný a už sa netrasie. Vyberte tyčinky z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Odporúčame podávať vychladené.
  7. Po vychladnutí zdvihnite papier z plechu pomocou previsu na bokoch. Pred podávaním poprášte cukrom a nakrájajte na štvorce.
  8. Ak chcete mať úhľadné štvorce, medzi jednotlivými rezmi utrite nôž dočista.

Pokiaľ ste citrónovej šťavy odšťavili viac, ako je požadované množstvo, alebo máte priveľa citrónov, odporúčame vyskúšať aj citrónový zákusok.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang