Bagel je rožok, ktorý má pôvod v židovskej komunite v Poľsku. Tradične sa ručne tvaruje z kysnutého cesta do veľkosti krúžku, ktorý sa najprv krátko povarí vo vode a potom sa upečie. Výsledkom je husté vnútro s hnedastým a mierne chrumkavým zovňajškom.
Cesto je najlepšie nechať odpočívať v chladničke cez noc a dopiecť ráno.
Suroviny
Na cesto
- 1 lyžica javorového sirupu alebo sirupu z jačmenného sladu
- 2 a ¼ lyžičky aktívneho sušeného droždia
- 1 a ¼ šálky teplej vody
- 540 g chlebovej múky
- 2 lyžičky morskej soli
Na polevu
- 1 bielok
- 1 lyžica vody
- sezamové semienka (voliteľné)
Postup
- V malej miske zmiešajte javorový sirup, droždie a vodu a nechajte 5 minút kysnúť.
- Do misy s hákom na miesenie cesta vložte múku, soľ a zmes droždia.
- Miešajte na stredne nízkych otáčkach 5 až 7 minút. Ak je cesto po 3 minútach veľmi suché, pridajte 1 polievkovú lyžicu vody. (neodporúčame miešať toto cesto bez mixéra, je to tuhé cesto, ktoré sa takto pekne uhladí).
- Cesto preneste na pracovnú plochu a hneťte 2 až 3 minúty, kým nie je hladké a sotva lepkavé, potom ho sformujte do gule a vložte do veľkej misy.
- Prikryte fóliou a odložte na teplé miesto na 60 až 90 minút, kým cesto nevykysne.
- Dva plechy na pečenie vyložte papierom.
- Cesto vyklopte na pracovnú plochu a rozdeľte na 8 častí.
- Z každého kúska vytvorte guľu tak, že ho na pracovnej doske vyvaľkáte rukou. Pri práci nechajte cesto, s ktorým nepracujete, zakryté fóliou.
- Na pracovnú dosku nakvapkajte niekoľko kvapiek vody. Každú guľôčku cesta zrolujte do tvaru povrazu dlhého asi 9 cm a spojte do obruče tak, aby uprostred ostala diera.
- Každý kus položte na plech na pečenie.
- Vrchné časti poprášte veľmi malým množstvom múky, aby sa fólia neprilepila na cesto. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke cez noc.
- Na druhý deň ráno vyberte plechy z chladničky a nechajte ich 1 hodinu stáť pri izbovej teplote.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Pripravte vodu na varenie.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu dva litre vody s 1 a ½ lyžice javorového sirupu, 2 lyžičky jedlej sódy a ½ lyžice soli.
- Do hrnca pridajte 3 bagely (alebo toľko, koľko sa ich tam pohodlne zmestí).
- Každú stranu varte 1 minútu.
- Bagely preložte späť na plech a otočte ich tak, aby boli hladkou stranou hore. Opakujte so zvyšnými bagelmi.
- Pripravte si polevu: v malej miske vyšľahajte bielok s vodou.
- Bagely potrieme vajíčkom a posypeme korením.
- Pečte 14 až 18 minút alebo kým nie sú jemne zlatohnedé.