Hlavné jedláRecepty

Chilaquiles – recept

Chilaquiles je tradičné mexické raňajkové jedlo. Ide o chrumkavé tortilly plávajúce v bohatej salse, pokryté množstvom syra.

Suroviny

Na salsu

  • rímske paradajky alebo 2 veľké paradajky (asi 1,5 kg)
  • 1/2 veľkej žltej cibule
  • 1 stredne veľký jalapeňo
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a 1/4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky rastlinného oleja
  • kuchynská soľ

Na servírovanie

  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 12 kukuričných tortíll
  • kuchynská soľ
  • avokádo alebo guacamole
  • ľubovoľný obľúbený syr
  • vyprážané vajcia

Postup

  1. Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 1/4 šálky oleja. Pridajte asi štvrtinu tortilly a smažte ju, pričom ju raz otočte, kým nezhnedne a neostane chrumkavá.
  2. Opečené tortillové lupienky nechajte odkvapkať na plechu vystlanom papierovou utierkou. Zľahka ich posypte soľou. Opakujte so všetkými tortillami.
  3. Pripravte salsu. Nakrájané paradajky, cibuľu, jalapeňo a cesnak vložte do mixéra prilejte 1 šálku vývaru. Mixujte do hladka.
  4. Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžičky oleja. Pridajte salsu a za občasného miešania varte, kým mierne nezhustne, 5 až 10 minút. V prípade potreby pridajte ďalší vývar na zriedenie. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
  5. Do salsy pridajte tortillové čipsy a opatrne premiešajte, aby sa obalili.
  6. Duste, kým sa tortilly neprihrejú, približne 3 minúty. Podľa potreby dochuťte soľou.
  7. Podávajte teplé, ozdobené avokádom alebo guacamole, smotanovým syrom a/alebo vyprážanými vajíčkami.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang