Stačí požiadat všetkých v rodine o pomoc pri valcovaní mäsových guľôčok a čoskoro bude jedna večera na stole a druhá v mrazničke. A (ne)mäsové guľky so špagetami určite potešia vegánskych členov vašej rodiny.
Ingrediencie
- 8 kvalitných bravčových klobás
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- ½ veľkého zväzku plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
- 85 g parmezánu, nastrúhaného, plus extra na podávanie
- 100 g čerstvej strúhanky
- 2 vajcia rozšľahané vidličkou
- olivový olej na opekanie
- špagety na podávanie (asi 100 g na porciu)
Omáčka:
- 3 lyžice olivového oleja
- 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 4 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 125 ml červeného vína
- 3 lyžice práškového cukru
- ½ veľkého zväzku plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
- niekoľko lístkov bazalky
Postup
- Najprv si pripravte mäsové guľky. Klobásy zbavte kože a mäso vytlačte do veľkej misy.
- Pridajte mleté mäso, cibuľu, petržlen, parmezán, strúhanku, vajcia a veľa korenia. Mäso poriadne premiešajte – čím viac ho roztlačíte, tým jemnejšie budú mäsové guľky.
- Rúru predhrejte na 200 °C. Z mletého mäsa vyvaľkajte asi 50 mäsových guľôčok veľkosti golfovej loptičky. Všetky mäsové guľôčky si odložíme na zmrazenie, pričom na jednu porciu si ich necháme asi päť, a zvyšok rozložíme do veľkého pekáča – mäsové guľôčky lepšie zhnednú, ak budú trochu rozmiestnené.
- Pokvapkajte trochou oleja (asi 1 lyžička na porciu), pretrepte, aby sa obalili, a potom pečte 20-30 minút, kým nezhnednú.
- Medzitým pripravte omáčku. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej, pridajte strúčiky cesnaku a 1 minútu ich opekajte.
- Vmiešajte nakrájané paradajky, červené víno, ak ho používate, kryštálový cukor, petržlenovú vňať a korenie. Varte 15-20 minút, kým mierne nezhustne.
- Vmiešajte niekoľko lístkov bazalky, ak ich používate, lyžicou odoberte porcie na zmrazenie a potom pridajte uvarené mäsové guľky do panvice, aby sa udržali teplé, zatiaľ čo budete variť špagety v hrnci s vriacou osolenou vodou.
- Omáčku a mäsové guľôčky nalejte na špagety alebo ich premiešajte a podávajte s extra parmezánom a niekoľkými lístkami bazalky.