Hlavné jedláRecepty

Rigatoni s jednoduchou omáčkou z vodky – recept

Nechajte sa presvedčiť, že je možné, aby sa z trochy cibule, paradajkového pretlaku a smotany za pár minút vytvorila jedna z najlepších domácich omáčok na cestoviny, akú ste kedy jedli. Presvedčte sa v tomto recepte.

Ingrediencie

  • soľ
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 115 g parmezánu
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja, plus ďalšie na pokvapkanie
  • 125 g paradajkovej pasty
  • 2 lyžičky rozdrvených vločiek červenej papriky
  • 22 ml vodky
  • 250 ml hustej smotany na šľahanie
  • 450 g rigatoni
  • Listy bazalky

Postup

  1. Hrniec na vývar alebo iný veľký hrniec naplňte do troch štvrtín vodou a zohrejte na vysokej teplote. Pridajte hrsť soli a priveďte ju do varu, kým budete robiť ostatné prípravy.
  2. Ošúpte a nadrobno nakrájajte 1 cibuľu.
  3. 4 strúčiky cesnaku pevne roztlačte plochou stranou kuchárskeho noža a odstráňte šupku.
  4. Nastrúhajte parmezán na najmenších otvoroch strúhadla.
  5. Na panvici ohrejte 2 lyžice oleja na strednom stupni. Pridajte cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varte, kým cibuľa nezačne na okrajoch hnednúť, 5-7 minút.
  6. Pridajte celú tubu paradajkového pretlaku a vločky červenej papriky a miešajte, kým pasta rovnomerne nepokryje cibuľu. Pokračujte vo varení za častého miešania, kým pasta nie je sýto červená a nezačne na dne hrnca hnednúť, 5-7 minút.
  7. Do panvice pridajte vodku, premiešajte a vyškrabte dno hrnca. Znížte teplotu na nízku.
  8. Pomocou sklenenej odmerky naberte z hrnca trochu vriacej vody, potom do odmerky pridajte 150 ml hustej smotany (tým sa zvýši teplota smotany, aby sa pri pridávaní do hrnca nezrazila).
  9. Do panvice za stáleho miešania pomaly pridávajte zohriatu smotanu, kým nevznikne hladká omáčka. Odstavte z ohňa.
  10. Do hrnca s vriacou osolenou vodou pridajte rigatoni a uvarte ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
  11. Presuňte rigatoni do panvcie.
  12. Do panvice pridávajte polovicu parmezánu a neustále miešajte, aby sa syr roztopil. Mali by ste mať hladkú, lesklú omáčku, ktorá pokryje každý kúsok cestovín. Dochuťte soľou a v prípade potreby pridajte ešte trochu vody z cestovín, aby ste omáčku zriedili.
  13. Cestoviny rozdeľte do misiek. Na vrch nasypte zvyšný syr. Pokvapkajte ďalším olejom a natrhajte lístky bazalky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang