V tomto recepte sú kúsky zemiakov zvonku krásne zlatisté a vo vnútri jemné ako vankúšik.
Ingrediencie
- 900 g čistých zemiakov alebo červených zemiakov
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička cesnakového prášku
- ¼ lyžičky jemnej soli
- Voliteľné: 1 lyžica jemne nasekaného rozmarínu (z približne 3 vetvičiek)
- Voliteľná príloha: 2 lyžičky nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Rúru predhrejte na 220 °C a do stredu rúry vložte mriežku. Veľký plech s okrajmi vyložte papierom, aby sa zemiaky neprilepili.
- Zemiaky nakrájajte na dvojcentimetrové kúsky (malé zemiaky nakrájajte na polovice, väčšie na štvrtiny atď.). Umiestnite ich na pripravený plech na pečenie.
- Zemiaky pokvapkajte olivovým olejom, potom posypte cesnakovým práškom, soľou a rozmarínom, ak ho používate. Rukami premiešavajte, kým sa zemiaky rovnomerne neobalia zmesou (môže sa zdať, že nemáte dosť oleja, ale máte – pokračujte).
- Zemiaky urovnajte do rovnomernej vrstvy na plechutak, aby sa ich ploché okraje opierali o dno.
- Zemiaky pečte 40 až 45 minút, v polovici ich premiešajte, kým nie sú dozlatista opečené (skontrolujte ich spodok) a ľahko prepichnutelné vidličkou.
- Vmiešajte petržlenovú vňať, ak ju používate, a podľa chuti pridajte soľ a trochu čierneho korenia (pozor, zemiaky sú horúce).
- Podávajte ihneď čerstvé.