Nevolajte do miestnej reštaurácie – urobte dojem na priateľov a rodinu a uvarte si toto voňavé a krémové thajské zelené kuracie karí. Je jednoduché a rýchle na prípravu.
Ingrediencie
- 225 g nových zemiakov nakrájaných na kúsky
- 100 g zelenej fazuľky, očistenej a prekrojenej na polovicu
- 1 lyžica rastlinného alebo slnečnicového oleja
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžica alebo 4 lyžičky thajskej zelenej kari pasty
- 400 ml plechovka kokosového mlieka
- 2 lyžičky thajskej rybej omáčky
- 1 lyžička práškového cukru
- 450 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože (prsia alebo stehná), nakrájaného na kúsky
- 2 jemne rozdrvené listy limetky alebo 3 široké prúžky limetkovej kôry plus ďalšie na ozdobu
- poriadna hrsť bazalkových listov
- varená ryža na podávanie
Postup
- Do hrnca s vriacou vodou vložte 225 g nových zemiakov nakrájaných na kúsky a varte 5 minút
- Pridajte 100 g očistenej a na polovicu prekrojenej zelenej fazuľky a varte ďalšie 3 minúty, pričom by mali byť mäkké, ale nie príliš mäkké. Scedíme a dáme bokom.
- Vo woku alebo na veľkej panvici rozohrejte 1 pl rastlinného alebo slnečnicového oleja, kým nie je veľmi horúci, potom doňho vhoďte 1 nasekaný strúčik cesnaku a opečte ho dozlatista, čo by malo trvať len niekoľko sekúnd. Nenechajte ho veľmi stmavnúť, inak by sa pokazila chuť.
- Pridajte 1 okrúhlu lyžicu thajskej zelenej kari pasty a niekoľko sekúnd ju miešajte, aby sa korenie začalo variť a uvoľnilo všetky chute.
- Potom prilejte 400 ml plechovku kokosového mlieka a nechajte ho vybublať.
- Vmiešajte 2 lyžičky thajskej rybej omáčky a 1 lyžičku kryštálového cukru a potom 450 g kuracieho mäsa nakrájaného na kúsky. Znížte teplotu na mierny oheň a prikryté varte asi 8 minút, kým kuracie mäso nie je uvarené.
- Vsypte zemiaky a fazuľu a nechajte ich zohriať v horúcom kokosovom mlieku, potom pridajte 2 jemne rozdrvené limetkové listy (alebo 3 široké pásiky limetky).
- Pridajte dobrú hrsť bazalkových listov, ale nechajte ich na ohni len krátko.
- Na ozdobu posypte limetkou a ihneď podávajte s varenou ryžou.