Tieto sušienky s ovsenými hrozienkami sú ako tie od babičky! Sú vyrobené zo starých ovsených vločiek, hnedého cukru a množstva hrozienok.
Uskladnenie a zmrazenie sušienok
Po upečení uchovávajte sušienky v zakrytej nádobe na kuchynskej linke. Vydržia čerstvé niekoľko dní.
Cesto môžete pripraviť vopred a pred vyklopením a pečením ho môžete nechať v chladničke až 2 dni (zakryte ho fóliou). Jednotlivé koláčiky môžete vyklopiť na plech, zamraziť ich, potom ich preložiť do nádoby na skladovanie alebo do vrecka na mrazenie a zamraziť až na 3 mesiace.
Zmrazené guľôčky z cesta na sušienky sa môžu piecť zo zmrazeného cesta (nie je potrebné ich rozmrazovať), ale môžu si vyžadovať niekoľko minút pečenia navyše.
Ingrediencie
- 250 g nesoleného masla, zmäknutého
- 250 g hnedého cukru
- 150 g kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 350 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 250 g hrozienok
- 125 g nasekaných vlašských orechov
- 700 g ovsených vločiek
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a pripravte plechy na sušienky. Vymastite 2 veľké plechy na sušienky alebo ich vyložte papierom.
- Zmiešajte maslo, cukor a vajcia: Vo veľkej miske vyšľahajte maslo do krémovej konzistencie. Pridajte hnedý a biely cukor a šľahajte, kým nie sú nadýchané, približne 3 minúty. Po jednom zašľahajte vajcia. Pridajte vanilkový extrakt.
- Pridajte suché prísady: V stredne veľkej miske zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu, škoricu a muškátový oriešok. Suché prísady vmiešajte do zmesi masla a cukru. Vmiešajte hrozienka a orechy. Vmiešajte ovsené vločky.
- Vydlabte cesto: Na pripravené plechy na koláčiky naberajte cesto veľkými lyžicami, pričom medzi jednotlivými koláčikmi nechajte aspoň 2 cm odstup.
- Upečte sušienky: Pečieme, kým okraje koláčikov nezískajú zlatohnedú farbu, približne 10 až 12 minút. Ak pečiete 2 plechy naraz, v polovici pečenia ich na mriežkach vymeňte.
- Všimnite si, že sušienky sa budú zdať nedopečené a mierne sfarbené všade okrem okrajov. To nevadí, po vychladnutí stuhnú.
- Postup opakujte so zvyšným cestom na sušienky.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite:
- Vychladnuté sušienky opatrne vyberte na mriežku. Nechajte úplne vychladnúť. Skladujte ich pevne zakryté pri izbovej teplote až 5 dní.