Hlavné jedláRecepty

Recept na hubové rizoto pre labužníkov

Rizoto v talianskom štýle, ktoré sa varí pomaly, ale stojí to za to. Výborne sa hodí ku grilovanému mäsu a kuracím jedlám. Ryžu skontrolujte tak, že do nej zahryznete – mala by byť mierne al dente.

Ingrediencie

  • 6 šálok kuracieho vývaru alebo podľa potreby
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kg šampiňónov, nakrájaných na tenké plátky
  • 2 stredne veľké šalotky, nakrájané na kocky
  • 1 a ½ šálky ryže Arborio
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 4 lyžice masla
  • 3 lyžice najemno nasekanej pažítky
  • ⅓ šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. V hrnci na miernom ohni zohrejte vývar.
  2. Medzitým zohrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni. Pridajte šampiňóny, varte a miešajte, kým nezmäknú, približne 3 minúty. Huby a tekutinu z nich vyberte do misky a dajte bokom.
  3. Do hrnca pridajte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja. Vmiešajte šalotku a varte 1 minútu. Pridajte ryžu; varte a miešajte, kým ryža nie je pokrytá olejom a nemá bledú, zlatistú farbu, približne 2 minúty.
  4. Prilejte víno a neustále miešajte, kým sa víno úplne nevstrebe. K ryži pridajte 1/2 šálky teplého vývaru a miešajte, kým sa vývar nevstrebe.
  5. Pokračujte v pridávaní vývaru po 1/2 šálke za stáleho miešania, kým sa tekutina nevstrebe a ryža nie je mäkká, ale pevná na skus, približne 15 až 20 minút.
  6. Odstavte z ohňa. Vmiešajte huby so šťavou, maslo, pažítku a parmezán. Dochuťte soľou a korením a ihneď podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang