Rizoto v talianskom štýle, ktoré sa varí pomaly, ale stojí to za to. Výborne sa hodí ku grilovanému mäsu a kuracím jedlám. Ryžu skontrolujte tak, že do nej zahryznete – mala by byť mierne al dente.
Ingrediencie
- 6 šálok kuracieho vývaru alebo podľa potreby
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 kg šampiňónov, nakrájaných na tenké plátky
- 2 stredne veľké šalotky, nakrájané na kocky
- 1 a ½ šálky ryže Arborio
- ½ šálky suchého bieleho vína
- 4 lyžice masla
- 3 lyžice najemno nasekanej pažítky
- ⅓ šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- V hrnci na miernom ohni zohrejte vývar.
- Medzitým zohrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni. Pridajte šampiňóny, varte a miešajte, kým nezmäknú, približne 3 minúty. Huby a tekutinu z nich vyberte do misky a dajte bokom.
- Do hrnca pridajte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja. Vmiešajte šalotku a varte 1 minútu. Pridajte ryžu; varte a miešajte, kým ryža nie je pokrytá olejom a nemá bledú, zlatistú farbu, približne 2 minúty.
- Prilejte víno a neustále miešajte, kým sa víno úplne nevstrebe. K ryži pridajte 1/2 šálky teplého vývaru a miešajte, kým sa vývar nevstrebe.
- Pokračujte v pridávaní vývaru po 1/2 šálke za stáleho miešania, kým sa tekutina nevstrebe a ryža nie je mäkká, ale pevná na skus, približne 15 až 20 minút.
- Odstavte z ohňa. Vmiešajte huby so šťavou, maslo, pažítku a parmezán. Dochuťte soľou a korením a ihneď podávajte.