Tieto jednoduché zapekané makaróny so syrom podávajte s grilovaným mäsom alebo so šalátom ako bezmäsitú večeru.
Ingrediencie
- 250 g nevarených makarónov (alebo iných cestovín)
- ¼ šálky masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 a ½ šálky mlieka alebo viac podľa potreby
- 2 šálky rozdrobeného syra čedar
- ½ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti (voliteľné)
Na posýpku:
- 2 lyžice masla
- ½ šálky suchej strúhanky
- 1 štipka mletej papriky
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite nádobu na pečenie.
- Priveďte do varu mierne osolenú vodu. Pridajte makaróny a za občasného miešania varte, kým nie sú takmer al dente, približne 8 minút a dovaria sa v rúre. Scedíme a preložíme do pripravenej zapekacej misy.
- Kým sa makaróny varia, rozpustite 1/4 šálky masla na panvici na miernom ohni. Primiešajte múku a miešajte, kým zmes nezíska podobu pasty a nezíska svetlo zlatohnedú farbu, 3 až 5 minút.
- Do múčnej zmesi postupne zašľahajte 2 a 1/2 šálky mlieka a priveďte do varu. Vmiešajte rozdrobený čedar a najemno nastrúhaný parmezán a dochuťte soľou a korením.
- Varte a miešajte na miernom ohni, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezhustne, 3 až 5 minút, pričom v prípade potreby pridajte až 1/2 šálky mlieka. Syrovú omáčku nalejte na makaróny a miešajte, kým sa dobre nespojí.
- Na panvici na miernom ohni rozpustite 2 lyžice masla. Pridajte strúhanku, varte a miešajte, kým sa dobre obalí a zhnedne. Rozotrite strúhanku na makaróny a syr a posypte paprikou.
- Pečte v predhriatej rúre, kým poleva nie je zlatohnedá a makaróny so syrom nebublú, približne 30 minút.