Hlavné jedláRecepty

Pastiersky koláč s karfiolovou kašou – recept

Výdatné jedlo plné zeleniny, mletého mäsa a zemiakov pripravované v zapekacej mise. Po tomto slanom koláči si pripravte dezert, bábovku.

Ingrediencie

  • 500 g ošúpaných a na štvrtiny nakrájaných zemiakov
  • 1 stredne veľká hlava karfiolu (asi 2 kg), nakrájaná na 1 cm ružičky
  • 1 zväzok jarnej cibuľky, nadrobno nakrájanej
  • 1 a 1/4 šálky kuracieho vývaru
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 3 mrkvy, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na tenké polmesiačiky
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice worcestrovej omáčky
  • 1 balenie mrazeného hrášku, rozmrazené

Postup

  1. Varte zemiaky, kým ich neprepichnete nožom, približne 7 minút. Pridajte karfiol, priveďte do varu a varte, kým zeleninou ľahko neprekĺzne nôž, približne 20 minút. Pred scedením si nechajte 1 šálku vody z varenia.
  2. Zemiaky a karfiol vráťte do hrnca, pridajte šalotku a roztlačte ich pučidlom na zemiaky. Pridajte 1/4 šálky vývaru a pokračujte v roztláčaní, kým nebude pyré takmer hladké.
  3. Ak je zmes suchá a rozpadáva sa, pridajte niekoľko lyžíc vody z varenia. Zmes by mala byť hustá a držať pohromade. Dochuťte soľou a korením.
  4. Medzitým predhrejte rúru na 200 °C. Rozpáľte veľkú panvicu na stredne silnom ohni, kým nie je horúca. Pridajte hovädzie mäso a rozložte ho do jednej vrstvy.
  5. Posypte soľou a korením. Varte za stáleho miešania, kým nezhnedne, približne 3 minúty. Preložte do misky.
  6. Do tej istej panvice pridajte olej a znížte teplotu na strednú. Pridajte mrkvu, cesnak, zeler, cibuľu a trochu soli a korenia. Za občasného miešania varte, kým zelenina nezhnedne a nezmäkne, približne 10 minút.
  7. Pridajte múku a paradajkový pretlak a za stáleho miešania varte 1 minútu. Vmiešajte worcestrovú omáčku a zvyšnú 1 šálku vývaru.
  8. Priveďte do varu a potom vmiešajte hrášok a hovädzie mäso s nahromadenou šťavou. Odstavte z ohňa.
  9. Do zapekacej misy rozložte hovädziu zmes v rovnomernej vrstve. Na ňu rovnomerne navrstvite zemiakovú zmes. Pečte, kým hovädzia zmes nezačne bublať, približne 20 minút.
  10. Zapnite rúru na gril a grilujte, kým vrch nie je zlatohnedý, približne ďalších 5 minút. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočívať.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang