Zmes kuracieho mäsa a zeleniny so smotanou zapečená pod chrumkavým tymianovým cestom.
Ingrediencie
Na plnku:
- 2 až 3 kg kuracieho mäsa, nakrájaného na kúsky
- 3 stonky zeleru
- 3 stredne veľké mrkvy, ošúpané
- 1 veľká žltá cibuľa
- 4 lyžice masla
- 1/4 šálky hladkej múky
- 2 šálky kuracieho vývaru alebo bujónu
- 1 kocka kuracieho bujónu
- 1/4 šálky bieleho vína, voliteľne
- 1/2 šálky mrazeného hrášku
- 1 šálka smotany
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 lyžička morskej soli alebo viac podľa potreby
- Čierne korenie
Na tymianové cesto:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 a 1/2 šálky studeného masla
- 1 vajce
- 5 lyžíc studenej vody
- 1 lyžica octu
- 1 vetvička čerstvých tymianových listov
Postup
Plnka:
- Kuracie mäso vložíte do hrnca a zalejete vodou. Vodu priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Varte 45 minút a potom kurča vyberte z hrnca. Odložte kurča bokom, aby krátko vychladlo.
- Kuracie mäso rozdrvte dvoma vidličkami a kosti si nechajte. Na vývar vráťte kosti do hrnca a varte 20 minút. Kosti vyberte z hrnca a zlikvidujte.
- Keď máte pripravené tymianové cesto vopred, vyberte ho z mrazničky a nechajte ho na pulte mierne rozmraziť, približne 20 minút. Predhrejte rúru na 200 °C.
- Začnite tým, že zeleninu nakrájate na jemné kocky. Stonky zeleru, mrkvu a cibuľu nakrájajte na malé kocky.
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Restujte, kým zelenina nezačne priesvitnieť, niekoľko minút.
- Pridajte 2 šálky rozdrobeného kuracieho mäsa a premiešajte. Zeleninu a kuracie mäso rovnomerne posypte múkou a premiešajte. Varte niekoľko minút a jemne miešajte.
- Za stáleho miešania prilejte kurací vývar. Vmiešajte bujónovú kocku a víno, ak ho používate. Múka sa spojí s kuracím mäsom a vytvorí lahodnú omáčku. Potom pridajte hrášok.
- Prilejte smotanu a premiešajte. Zmes nechajte variť na miernom ohni za postupného zahusťovania, približne 4 minúty. Dochutíme tymianom, soľou a korením a stiahneme z ohňa. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
- Kuraciu zmes nalejte do hlbokej koláčovej formy alebo malej zapekacej misy.
- Cesto rozvaľkajte tak, aby bolo o 1 palec väčšie ako forma. Položte cesto na kuraciu zmes a na vrchu urobte malé zárezy. Cesto jemne pritlačte k bokom formy, aby sa uzavrela.
- Pečte, kým nie je kôrka zlatohnedá a plnka bublinkujúca, približne 30 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
Na tymianové cesto:
- Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. Pomocou noža na cesto postupne zapracujte maslo do múky, kým zmes nebude pripomínať drobné kamienky. Tento krok by mal trvať 3 až 4 minúty.
- Vajíčko zľahka rozšľahajte vidličkou a potom ho pridajte do zmesi. Potom pridajte studenú vodu a ocot. Zmes miešajte, kým sa nespojí, a potom polovicu cesta vyberte z misy. Rozdelením cesta na polovicu vzniknú dve koláčové kôrky.
- Vložte ho do veľkého plastového vrecka (nezatvárajte ho) a mierne sploštite valčekom. Takto sa vám bude neskôr oveľa ľahšie vaľkať. Po sploštení vrecko pevne uzavrite.
- Postup zopakujte s druhou polovicou cesta a plastové vrecká vložte do mrazničky.