Krémová syrová omáčka a jemné zemiaky v tomto klasickom francúzskom jedle spolu vytvárajú lahodný návykový zážitok. Gratinované zemiaky sa výborne sa hodia k pečenému mäsu.
Ingrediencie
- 4 stredne veľké zemiaky nakrájané na tenké plátky
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kolieska
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 2 šálky mlieka
- 1 a ½ šálky rozdrobeného syra čedar
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Vymažte maslom zapekaciu misu.
- Na dno pripravenej zapekacej misy navrstvite 1/2 zemiakov a ochuťte soľou a korením. Navrch poukladajte plátky cibule a potom zvyšné zemiaky. Opäť ich dochuťte soľou a korením.
- V hrnci rozpustite maslo na miernom ohni. Postupne zašľahávajte múku a soľ a za stáleho šľahania varte približne 1 minútu.
- Postupne pridávajte mlieko, približne po 1/4 šálky, a po každom pridaní ho dobre rozšľahajte, aby sa spojilo a postupné pridávanie a šľahanie mlieka pomôže zabrániť vzniku hrudiek v omáčke.
- Za stáleho šľahania varte, kým zmes nezhustne, 3 až 5 minút. Do zmesi naraz vmiešajte syr a pokračujte v miešaní, kým sa nerozpustí, 30 až 60 sekúnd. Syrovú omáčku nalejte na zemiaky a misu prikryte alobalom.
- Pečte v predhriatej rúre, kým zemiaky nezmäknú a omáčka nebude bublinkovať, približne 1 a 1/2 hodiny.