Recepty

Ako si doma pripraviť dokonalé mandľové maslo? Inšpirujte sa

Mandľové maslo nielen skvele chutí, ale je aj lahodnou a zdravou alternatívou k tradičnému arašidovému maslu. Rovnako ako plody samotných mandlí obsahuje aj maslo veľké množstvo bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a rôznych minerálov. A čo je na ňom to úplne najlepšie? Jeho jednoduchá príprava. Možno vás prekvapí, ako veľmi jednoduchá vo výsledku je. Poďme sa pozrieť na to, ako si doma pripraviť dokonalé mandľové maslo, aké mandle sú najvhodnejšie, čo budete potrebovať a ako postupovať krok za krokom.

Aké mandle sú najvhodnejšie?

Asi najvhodnejším variantom mandlí na prípravu masla budú nepražené a nesolené mandle. Ak chcete navyše docieliť ešte jemnejšiu textúru, môžete použiť ich blanšírovaný variant bez šupky. V niektorých receptoch nájdete zmienku aj o mandliach pražených, vďaka ktorým by ste mali docieliť o niečo intenzívnejšiu chuť. Vo výsledku záleží aj na vašich preferenciách.

Čo budete potrebovať?

  • 400 g nepražených alebo pražených nesolených mandlí
  • Výkonný mixér alebo kuchynský robot
  • Soľ podľa chuti (voliteľné)
  • Prírodné sladidlo ako med alebo javorový sirup (voliteľné)
  • Prípadne ďalšie ingrediencie na dochutenie viď. nižšie (voliteľné)

Výhodou domácej prípravy je aj fakt, že máte možnosť kontrolovať kvalitu použitých ingrediencií a prispôsobiť chuť práve vám na mieru. Na druhú stranu, ak nakupujete u tradičných a overených výrobcov, veríme, že aj kupované mandľové maslo bude pripravené z kvalitných surovín.

Postup prípravy

  1. Príprava mandlí: Pokiaľ používate nepražené mandle, môžete ich vopred opražiť pre intenzívnejšiu chuť. Rozložte mandle na plech a pečte ich v rúre predhriatej na 180 ° C asi 10-15 minút, kým nebudú ľahko zlatisté a voňavé. Potom ich nechajte úplne vychladnúť.
  2. Mixovanie: Následne ich vložte do výkonného mixéra alebo kuchynského robota. Začnite mixovať na strednú rýchlosť a postupne rýchlosť zvyšujte. Počas mixovania sa mandle najskôr premenia na jemnú múčku, potom začnú uvoľňovať oleje a vytvárať cielenú pastu. Tento proces môže trvať 10-15 minút v závislosti od výkonu vášho mixéra. Ak sa vám mandle lepia na steny mixéra, zastavte ho a zoškrabnite zmes dole.
  3. Dochutenie: Vo chvíli, keď dosiahnete krémovú konzistenciu, môžete pridať soľ podľa chuti. Milovníci sladších variantov masla môžu pridať trochu medu alebo javorového sirupu. Pre extra chuť môžete pridať aj ďalšie ingrediencie (viď nižšie).
  4. Skladovanie: Hotové mandľové maslo preložte do čistého pohára s vekom a skladujte v chladničke. V nej dokáže vydržať aj niekoľko týždňov.

Nebojte sa experimentovať

  • Čokoládovo-mandľové maslo: Pridaním 2-3 lyžíc kvalitného nesladeného kakaa do zmesi pred tým, než ju začnete mixovať docielite zaujímavú čokoládovú chuť. Pre väčšiu sladkosť odporúčame zároveň pridať aj trochu medu alebo javorového sirupu, zjemní to výslednú chuť a maslo bude príjemne sladkasté.
  • Kokosovo-mandľové maslo: Milujete kokos? Tak ho tam pridajte. Dve až tri lyžice kokosového oleja a hrsť strúhaného kokosu dodá maslu exotickú chuť a príjemnú krémovú konzistenciu.
  • Škoricovo-mandľové maslo: Aj škorica dokáže mandľový krém veľmi zaujímavo ozvláštniť. Len pozor, nech to s ňou nepreženiete, jej chuť je pomerne výrazná. Stačí pridať zhruba 1-2 lyžičky a opäť pre väčšiu sladkosť odporúčame aj lyžicu medu alebo iného prírodného sladidla. Škorica dodá maslu teplú a netradičnú korenenú chuť.
  • Vanilkovo-mandľové maslo: Kto by nemal rád chuť vanilky. Pridaním 1 lyžičky vanilkového extraktu docielite jemnú vanilkovú príchuť. Platí však to isté čo so škoricou, dávajte pozor, aby ste to s vanilkovým extraktom neprehnali.

Na čo je vhodné mandľové maslo použiť?

Mandľové maslo je naozaj všestrannou ingredienciou s využitím v mnohých rôznych pokrmoch:

  • Na pečivo: Namažte si mandľové maslo na celozrnný chlieb, toasty alebo krekry.
  • Do smoothie: Pridajte lyžicu mandľového masla do svojho obľúbeného smoothie pre extra bielkoviny a krémovú textúru.
  • Do ovsenej kaše: Vmiešajte mandľové maslo do teplej ovsenej kaše pre bohatšiu chuť a výživové hodnoty.
  • Ako dip: Použite mandľové maslo ako dip pre nakrájané ovocie, ako sú jablká, banány alebo hrušky.
  • Do pečenia: Pridajte mandľové maslo do cesta na sušienky, koláče alebo muffiny pre zdravší variant tradičných receptov.
  • Na zeleninové tyčinky: Mandľové maslo je skvelým dipom aj pre čerstvú zeleninu, ako sú mrkva, zeler a paprika.

Zdroj obrázku: MarekPhotoDesign.com / stock.adobe.com

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang