S príchodom jesene sa v našich kuchyniach začala objavovať kráľovná tejto sezóny – tekvica. Je ideálna na pečenie aj varenie, ide teda o univerzálnu ingredienciu pre množstvo chutných receptov. Tieto ste už vyskúšali?
Ako očistiť tekvicu Hokkaido
Najskôr tekvicu dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Odrežte vrchnú časť so stopkou a spodok tekvice, aby sa vám s ňou lepšie pracovalo. Tekvicu rozrežte na polovicu – Hokkaido má tvrdšiu dužinu, preto použite ostrý a pevný kuchynský nôž. Pomocou lyžice vydlabte semienka. Tie si môžete odložiť bokom, upiecť ich alebo opražiť na panvici a použiť neskôr, napr. ako ozdobu pri servírovaní či chutný snack. Hokkaido tekvicu nemusíte šúpať – šupka je tenká a po tepelnej úprave jedlá a chutná. Navyše sa v nej nachádza veľa vitamínov. Po očistení ju nakrájajte na ľubovoľné kúsky a ďalej spracujte podľa receptu.
Môže tekvica zafarbiť kuchynskú linku?
Dužina z tekvice, najmä z oranžových odrôd ako je Hokkaido, obsahuje pigmenty, ktoré môžu zanechať škvrny na kuchynskej linke, obzvlášť ak je pracovná doska svetlej farby a z poréznych materiálov. Pri manipulácii s ňou preto vždy používajte podložku na krájanie a v prípade, že sa dostane do kontaktu s linkou, ihneď ju utrite vlhkou handričkou.
Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Tekvicová polievka je bezpochyby tým najobľúbenejším receptom, no skúsili ste do nej namiesto klasickej smotany pridať kokosové mlieko a zázvor? Tieto ingrediencie jej dodajú exotický nádych.
Ingrediencie
- 1 Hokkaido tekvica,
- 1 cibuľa,
- 300 ml kokosové mlieko,
- zázvor (ideálne čerstvý, ale môže byť aj sušený),
- soľ, mleté čierne korenie a kari korenie,
- olej.
Postup
- Na oleji opražíme cibuľu a pridáme očistenú, na kocky pokrájanú Hokkaido tekvicu a zázvor podľa chuti (netreba to s ním preháňať, má mierne pikantnú a ostrú chuť).
- Chvíľu opražíme, následne zalejeme vodou a varíme do zmäknutia.
- Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju.
- Za stáleho miešania prilejeme kokosové mlieko.
- Na záver už len dochutíme soľou a korením a ešte krátko prevaríme.
Pečená tekvica s Feta syrom
Milujete sladko-slanú kombináciu? Vyskúšajte tento recept s feta syrom, ktorý môžete podávať ako prílohu alebo samostatné jedlo.
Ingrediencie
- 1 Hokkaido (alebo maslová) tekvica,
- 200g Feta,
- 1 ČL sušeného tymianu,
- 2 PL olivový olej,
- 2 PL medu (voliteľné),
- 1 ČL balsamico (voliteľné),
- soľ a čierne korenie.
Postup
- Rúru dáme zohriať na 180 °C a medzitým si všetko pripravíme.
- Tekvicu očistíme a nakrájame na plátky.
- Pripravíme si marinádu z olivového oleja, tymianu, soli a mletého čierneho korenia.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a rozložíme naň marinované kúsky tekvice.
- Pečieme približne 25-30 minút, resp. kým tekvica nebude mäkká.
- Upečené plátky môžeme pokvapkať medom a balzamikovým octom pre ešte intenzívnejšiu chuť.
- Na záver na každý kúsok tekvice rozdrobíme feta syr a môžeme podávať.
Recept na gnocchi s tekvicovou omáčkou
Pripravte si jemné a nadýchané talianske gnocchi, ktoré sa podobajú našim haluškám.
Ingrediencie
Na gnocchi budeme potrebovať:
- 500 g zemiakov,
- 200 g hladkej múky,
- 1 vajce.
Na omáčku budeme potrebovať:
- 1 menšiu hokkaido tekvicu,
- 100-200 ml smotany na varenie,
- 50 g parmezánu,
- 3 strúčiky cesnaku,
- soľ a korenie podľa chuti.
Postup
- Najskôr si pripravíme gnocchi. Zemiaky uvaríme v šupke (zachovajú si tak svoju konzistenciu) do mäkka. Ešte teplé ich ošúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky alebo popučíme vidličkou.
- Do zemiakov pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme hladké cesto (množstvo surovín je orientačné, ak sa zdá cesto riedke, pridáme viac múky).
- Z cesta vytvoríme šulec (pracovnú dosku poprášime múkou, aby sa cesto nelepilo), ktorý ostrým nožom následne nakrájame na cca 2 cm kúsky.
- Na každý kúsok gnocchi ešte vidličkou urobíme typický ryhovaný vzor.
- Dáme variť do osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch.
- Teraz sa pustíme do tekvicovej omáčky/pyré. Tekvicu očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Alternatívou je nakrájanú tekvicu upiecť v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju na pyré, pridáme smotanu (pozor, smotana slúži len na zjemnenie, nedávame jej príliš veľa, aby malo pyré hustejšiu konzistenciu), pretlačený cesnak, parmezán a dochutíme soľou a korením. Necháme ešte prevariť, aby sa chute prepojili.
- Uvarené gnocchi scedíme a zmiešame s tekvicovou omáčkou. Podávame posypané strúhaným parmezánom a môžeme na ozdobu pridať aj čerstvé bylinky.
Zdroj foto: nungning20 / Adobestock.com