Recepty

Tekvica v hlavnej úlohe: 3 tipy na chutné recepty z tekvice

S príchodom jesene sa v našich kuchyniach začala objavovať kráľovná tejto sezóny – tekvica. Je ideálna na pečenie aj varenie, ide teda o univerzálnu ingredienciu pre množstvo chutných receptov. Tieto ste už vyskúšali? 

Ako očistiť tekvicu Hokkaido

Najskôr tekvicu dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Odrežte vrchnú časť so stopkou a spodok tekvice, aby sa vám s ňou lepšie pracovalo. Tekvicu rozrežte na polovicu – Hokkaido má tvrdšiu dužinu, preto použite ostrý a pevný kuchynský nôž. Pomocou lyžice vydlabte semienka. Tie si môžete odložiť bokom, upiecť ich alebo opražiť na panvici a použiť neskôr, napr. ako ozdobu pri servírovaní či chutný snack. Hokkaido tekvicu nemusíte šúpať – šupka je tenká a po tepelnej úprave jedlá a chutná. Navyše sa v nej nachádza veľa vitamínov. Po očistení ju nakrájajte na ľubovoľné kúsky a ďalej spracujte podľa receptu. 

Môže tekvica zafarbiť kuchynskú linku?

Dužina z tekvice, najmä z oranžových odrôd ako je Hokkaido, obsahuje pigmenty, ktoré môžu zanechať škvrny na kuchynskej linke, obzvlášť ak je pracovná doska svetlej farby a z poréznych materiálov. Pri manipulácii s ňou preto vždy používajte podložku na krájanie a v prípade, že sa dostane do kontaktu s linkou, ihneď ju utrite vlhkou handričkou. 

Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom

Tekvicová polievka je bezpochyby tým najobľúbenejším receptom, no skúsili ste do nej namiesto klasickej smotany pridať kokosové mlieko a zázvor? Tieto ingrediencie jej dodajú exotický nádych. 

Ingrediencie

  • 1 Hokkaido tekvica,
  • 1 cibuľa,
  • 300 ml kokosové mlieko,
  • zázvor (ideálne čerstvý, ale môže byť aj sušený),
  • soľ, mleté čierne korenie a kari korenie,
  • olej.

Postup 

  1. Na oleji opražíme cibuľu a pridáme očistenú, na kocky pokrájanú Hokkaido tekvicu a zázvor podľa chuti (netreba to s ním preháňať, má mierne pikantnú a ostrú chuť). 
  2. Chvíľu opražíme, následne zalejeme vodou a varíme do zmäknutia. 
  3. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju. 
  4. Za stáleho miešania prilejeme kokosové mlieko. 
  5. Na záver už len dochutíme soľou a korením a ešte krátko prevaríme. 

Pečená tekvica s Feta syrom

Milujete sladko-slanú kombináciu? Vyskúšajte tento recept s feta syrom, ktorý môžete podávať ako prílohu alebo samostatné jedlo. 

Ingrediencie

  • 1 Hokkaido (alebo maslová) tekvica,
  • 200g Feta,
  • 1 ČL sušeného tymianu,
  • 2 PL olivový olej,
  • 2 PL medu (voliteľné),
  • 1 ČL balsamico (voliteľné),
  • soľ a čierne korenie.

Postup 

  1. Rúru dáme zohriať na 180 °C a medzitým si všetko pripravíme. 
  2. Tekvicu očistíme a nakrájame na plátky.
  3. Pripravíme si marinádu z olivového oleja, tymianu, soli a mletého čierneho korenia. 
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie a rozložíme naň marinované kúsky tekvice.
  5. Pečieme približne 25-30 minút, resp. kým tekvica nebude mäkká. 
  6. Upečené plátky môžeme pokvapkať medom a balzamikovým octom pre ešte intenzívnejšiu chuť. 
  7. Na záver na každý kúsok tekvice rozdrobíme feta syr a môžeme podávať. 

Recept na gnocchi s tekvicovou omáčkou

Pripravte si jemné a nadýchané talianske gnocchi, ktoré sa podobajú našim haluškám. 

Ingrediencie

Na gnocchi budeme potrebovať: 

  • 500 g zemiakov,
  • 200 g hladkej múky,
  • 1 vajce.

Na omáčku budeme potrebovať:

  • 1 menšiu hokkaido tekvicu,
  • 100-200 ml smotany na varenie,
  • 50 g parmezánu,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Postup

  1. Najskôr si pripravíme gnocchi. Zemiaky uvaríme v šupke (zachovajú si tak svoju konzistenciu) do mäkka. Ešte teplé ich ošúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky alebo popučíme vidličkou. 
  2. Do zemiakov pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme hladké cesto (množstvo surovín je orientačné, ak sa zdá cesto riedke, pridáme viac múky). 
  3. Z cesta vytvoríme šulec (pracovnú dosku poprášime múkou, aby sa cesto nelepilo), ktorý ostrým nožom následne nakrájame na cca 2 cm kúsky. 
  4. Na každý kúsok gnocchi ešte vidličkou urobíme typický ryhovaný vzor.
  5. Dáme variť do osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch. 
  6. Teraz sa pustíme do tekvicovej omáčky/pyré. Tekvicu očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Alternatívou je nakrájanú tekvicu upiecť v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  7. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju na pyré, pridáme smotanu (pozor, smotana slúži len na zjemnenie, nedávame jej príliš veľa, aby malo pyré hustejšiu konzistenciu), pretlačený cesnak, parmezán a dochutíme soľou a korením. Necháme ešte prevariť, aby sa chute prepojili. 
  8. Uvarené gnocchi scedíme a zmiešame s tekvicovou omáčkou. Podávame posypané strúhaným parmezánom a môžeme na ozdobu pridať aj čerstvé bylinky. 

Zdroj foto: nungning20 / Adobestock.com

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang