Jedzte rôzne potraviny bohaté na živiny. Pre dobré zdravie ich budete potrebovať viac ako 40 a žiadna potrava nedodá všetky.
Váš denný výber potravín by mal zahŕňať chlieb a iné celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, mliečne výrobky a mäso, hydinu, ryby a iné proteínové potraviny. Koľko by ste mali jesť závisí na vašej potrebe kalórií.
Doprajte si dostatok celozrnných potravín, ovocia a zeleniny. Prieskumy ukazujú že väčšina ľudí nejedia dostatok týchto potravín. Jete denne 6-11 porcií z chleba, ryže, obilnín alebo cestovín?
Dodržiavate denné odporúčané porcie ovocia (2-4) a zeleniny (3-5)? Ak vám z toho niečo nechutí, skúste svoje rozhodnutie prehodnotiť. Pozrite sa do rôznych kuchárok alebo na recepty na našej stránke ako si pripraviť veľa chutných jedál aj z neznámych potravín. Dobrým tipom na zdravý olovrant či prílohu je chrumkavý šalát s kuskusom či cviklový šalát.
Udržiavajte si zdravú váhu. Váha, ktorá je pre vás tá pravá, závisí na mnohých faktoroch, vrátane vášho pohlavia, výšky, veku a dedičnosti. Nadbytkom tuku v tele sa zvyšuje vaša šanca na vysoký krvný tlak, srdcové choroby, cukrovku, niektoré druhy rakoviny a iné choroby.
Ak ste príliš chudý, môžete si tým zvýšiť riziko osteoporózy, menštruačných nezrovnalostí a ďalších zdravotných problémov. Pravidelné cvičenie je dôležité pre udržanie zdravej hmotnosti. Ak váha stále neubúda, skúste zmeniť stravovacie návyky.
Jedzte po menších dávkach. Ak sa budete dodržiavať primeranú veľkosť porcie, je jednoduchšie jesť potraviny ktoré chcete a zostať tak zdravý.
Jedzte pravidelne. Preskakovanie jedál môže viesť k neovládaniu hladu, čo často vedie k prejedaniu. Desiata medzi jedlami môže pomôcť obmedziť hlad, ale nejedzte jej toľko, že desiata bude celé jedlo. Na večeru voľte skôr ľahšie jedlá, napríklad zeleninové šaláty alebo lososa na grile.
Znížením nemyslíme vylúčenie niektorých potravín z vášho jedálnička. Ak vaše obľúbené potraviny obsahujú veľa tuku, soli alebo cukru, iba vy môžete ovplyvniť koľko a ako často takéto potraviny budete prijímať.
Dospelí, ktorí jedia mäso s vysokým obsahom tuku, pijú plnotučné mlieko a jedia mnoho mliečnych výrobkov pravdepodobne prijímajú príliš veľa tuku. Ak máte radi vyprážané kurča, nemusíte sa ho vzdať. Stačí ho jesť menej často. Občas ho nahraďte napríklad bravčovou panenkou so zeleninou.
Rovnomerne vyvážte svoj výber potravín v priebehu času. Keď jete potraviny s vysokým obsahom tuku, soli alebo cukru, vyberte ďalšie potraviny, ktoré sú s nízkym obsahom týchto látok. Váš výber potravín počas niekoľkých dní by mal zapadať do zdravého vzoru.
Ak chcete zlepšiť svoje stravovacie návyky, musíte najprv vedieť čo je s nimi zle. Zapíšte si všetko, čo budete jesť po dobu troch dní. Potom skontrolujte zoznam podľa zvyšku týchto tipov. Myslíte si, že je lepšie odstrániť veľkú dávku masla, smotanových omáčok alebo šalátového dresingu?
Skôr než tieto potraviny z vášho jedálnička odstránite, skúste ich skôr iba obmedziť. Máte dostatok ovocia alebo zeleniny? Ak tomu tak nie je, môže byť, že týmto prídete o životne dôležité živiny. Namiesto toho, aby ste sa im úmyselne vyhýbali, môžete ovocie a zeleninu zakomponovať do vašich obľúbených jedál či dezertov, ako napríklad do čokoládovo-banánových muffinov.
Vykonajte zmeny postupne. Rovnako ako neexistujú “superjedlá” alebo jednoduchá odpoveď na zdravú výživu, nečakajte, že sa vaše stravovacie návyky zmenia cez noc.
Začnite na náprave nedostatkov s miernymi úpravami, ktoré môžu byť čoskoro pozitívne celoživotné stravovacie návyky. Napríklad, ak sa vám nepáči chuť odstredeného mlieka, skúste nízkotučné.
Zapamäjte si že potraviny sa nedelia na dobré alebo zlé. Vyberte si potraviny na základe vašich celkových stravovacích návykov a sami posúďte či je dané jedlo “dobré” alebo “zlé”.
Skúšajte rôzne recepty zo zeleniny. Zeleninové prívarky, špenátové, strukovinové prívarky alebo nátierky zo zeleniny. Skúste tento zdravý recept na baklažánovú nátierku.
Necíťte sa previnilo, ak máte radi potraviny, ako je jablkový koláč, zemiakové lupienky, čokoládové tyčinky alebo zmrzlina. Jedzte to s mierou, a vyberte si aj iné potraviny, ktoré poskytujú rovnováhu a rozmanitosť a sú nevyhnutné pre dobré zdravie.